Бойко Борисов разпореди - Ще има изпращане на абитуриентите през настоящата учебна година

* Готви се протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще изготвят протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на абитуриентите през настоящата учебна година. Решението беше взето днес след среща на министър-председателя Бойко Борисов с представители на завършващите 12-и клас, публикуваха в сайта на Министерския съвет.

Премиерът се срещна със Симона Бонева и Дарина Георгиева, след като те се обърнаха към него с писмо, в което отправят молба да бъде разрешено провеждането на изпращане на учениците от 12-и клас за учебната 2019-2020 година в цяла България. „Нашето желание е да се съберем в училищния двор, всеки в съответното училище, да се събере випускът на зрелостниците, да имаме възможността да отброим до 12, и да изпратим уважително изминалите години“, отбелязват в писмото си до премиера Борисов зрелостниците. Те специално подчертават, че изпращането не следва да се бърка с провеждането на абитуриентски бал. „Всички ние приемаме ситуацията зряло, отговорно, съвестно и разбираме, че абитуриентският бал ще се проведе тогава, когато обстоятелствата позволяват това“, се посочва още в писмото.

Абитуриенти 2020

По време на разговора в Министерския съвет двете дванайсетокласнички отново изразиха желанието на своите съученици да проведат в двора на училището си тържествено изпращане на завършващия випуск, което се състои в края на всяка учебна година. Те имат готовност и желание да предложат на своето училище различен подход за завършването тази година, с което едновременно да бъде спазена традицията и да се съблюдават противоепидемичните мерки.

Премиерът Борисов разпореди на министрите Кирил Ананиев и Красимир Вълчев протокола да бъде изготвен в най-кратни срокове и да бъде изпратен до директорите на всички училища в страната, които изпращат своите зрелостници в края на настоящата учебна година. В срещата участваха също министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Симона Бонева благодари във Facebook групата, създадена от нея ИЗПРАЩАНЕ 2020!, която има почти 18 000 членове:

"Приятели! Скъпи мои съученици❤️❤️❤️❤️❤️
Днес аз и Дарина Д. бяхме на среща в Министерския съвет и говорихме за нашата мечта, за нашата кауза!
Имаме разрешение да се проведе нашето изпращане ❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Смятам, че трябва да изкажем огромните си благодарности към хората, които взеха това решение и ни чуха - Големи благодарности към министър-председателят Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, генерал Мутафчийски, министърът на образованието Красимир Вълчев и министърът на финансите Владислав Горанов❤️🙏
Искам да кажа, че съм повече от щастлива! Още не мога да го повярвам, приятели, ЗАЕДНО го направихме!!! За миг не съжалявам, че не се отказах от инициативата и че бяхме едно цяло! Обичам Ви ! Разбира се, нашето изпращане ще бъде с определени условия , с които ние ще се съобразим ! Ще бъде оповестена малко по-късно цялата информация ! От нас се иска да си измислим поздрав, който да замести прегръдката - въздушна целувка, жестове с ръка и каквото се сетите! Ние сме различния випуск! Но ще имаме това, което всички имаха ! Мечтите се сбъдват ! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️"