Заповед на здравния министър направи защитните маски задължителен моден аксесоар - ОТМЕНЕНА

Всички хора в България вече са длъжни да носят защитна маска в закрити или открити обществени места. Това гласи заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, издадена на 30.03. заради епидемията от Covid-19. МВР и областните управители трябва да създадат организация по изпълняване и контрол на разпоредената мярка. Глобата за неспазване на наредбата е 5000 лв. 

За любителите на модата това означава, че предпазните маски трябва да са стилни и по възможност в тон с тоалета. Както вече писахме, дизайнерите започнаха да предлагат маски от най-различни цветни платове.

Носете маски

Лекари предупреждават, че коронавирусът може да причини трайни тежки увреждания на белия дроб дори при тези, които са оздравели. 359 са вече заразените с коронавирус в България, 17 вече са излекувани.

Нова информация от днес, 31.03.: Днес с нова заповед здравният министър Кирил Ананиев отмени вчерашната си заповед носенето на маски да бъде задължително на обществени места. Това е поредното държавно решение във връзка с кризата, което след силен обществен отзвук бива отменено само за дни.

„Отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус на нашето общество“, каза той. "Прибегнахме до това решение заради липсата на обществен консенус и носенето на маски остава препоръка."

„Българската държава ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще раздадем на социално слабите хора и тези, които нямат възможност да закупят такива маски“, каза още Ананиев. Те ще се раздават чрез Министерството на труда и социалната политика и регионалните му служби.

Следващото видео показва какво представлява COVID-19 и как атакува човешкия организъм