Китай разкри кое лекарство действа срещу COVID-19

Препаратът „Фавипиравир” (известен и като „Авиган”), който се използва против грип, е показал клиническата си ефективност при лечение на COVID-19, пише японското издание NHK. Информация за това съобщи ръководителя на Центъра по биотехнологии към Министерството на науката и техниката на Китай Чжан Синмин. Според него „Фавипиравир” вече е преминал клиничните тестове, които са показали добра ефективност в лечението на коронавируса.

Пациентите, третирани с този препарат, са се излекували по-бързо, а състоянието на белите им дробове се е възстановило значително по-бързо в сравнение с останалите.

Китай разкри кое лекарство действа срещу COVID-19

„Favipiravir“ се произвежда от китайската компания Zhejiang Hisun Pharmaceutical. В Япония се произвежда от Fujifilm Holdings за борба с грипа, препаратът е одобрен за продажба през 2014 г. и до момента няма данни за странични ефекти.

Проведени са тестове в градове като Ухан и Шънджън, съответно на 240 и 80 пациента заразени с COVID-19. По думите на Синмин пациентите от Шънджън са дали негативна проба за короновируса средно 4 дни след употребата на медикамента, докато заразените, третирани с други лекарства, са оздравявали средно след 11 дни.

При 91% от пациентите, лекувани с медикамента, се наблюдава подобрено белодробно състояние. При третираните с други лекарства този процент е 62.

Синмин заяви, че лекарството е изключително безопасно и ефектът му е очевиден, затова повтори препоръката си то да влезе в широка употреба в борбата с коронавируса.

Китайската фирма, която е получила лиценз за медикамента от японските му създатели, има одобрението на правителството в Пекин за започване на масово производство на лекарството.

Китай разкри кое лекарство действа срещу COVID-19