Финалистът от реалити формата “Турция търси талант “ Калоян Явашев  гостува в Делта Планет Мол Варна

Какаду кара колело като истински човек, зарежда колата си на бензиноколона, вдига националния флаг и всичко това под зоркото око на дресьора Калоян Явашев, финалист в реалити формата “Турция търси талант”.

Папагалската изложба, най голямата в Източна Европа отваря врати във Варна от 19 ноември и гостува в морската столица до 30 декември.

Папагали

"Идваме във Варна силно заредени и обновени. Изложбата от папагали идва с ексулзивни номера, водени от най-добрия дресьор на птици Калоян Явашев. На всеки кръгъл час в новия Делта Планет мол ще има освен изложбата с красиви птици и шоу  програма  с папагали. Едно истинско атрактивно и забавно шоу с пернати,което ексулзвино ще видим за първи път", споделя Атанас Лазаров, международен директор на Macaw garden. 

Блиц интервю с дресьора Калоян Явашев, издал книга за красивите и екзотични птици от три континента, баща на три деца, родом от морския Бургас. 

От толкова домашни животни, защо се оказа, че папагалите са твоето нещо?

Когато започнах да работя с тях, нямах избор. Човекът, който ми предложи работа, ми предложи именно това.

Каквото и да ми беше казал да правя, щях да започна. И камили да искаше да гледам или да масажирам слонове, нямаше да откажа.

Тогава беше много трудно. Сега отиваш и ти дават карта, че живееш в Испания. Тогава тази карта беше трудна за получаване, дори невъзможна. Единственият шанс беше амнистия, каквато пускаха на всеки 4-5 години. Или се водиш нелегален. Затова се хващаш на каквато и да е работа само за да изкарваш пари. Предложиха ми да работя с папагалите и аз мислех, че ще са някакви малки папагалчета, че ще ги развъждаме, ще ги чистя, ще им слагам храна. Като видях, че става дума за шоу, замръзнах. Микрофон не бях държал в живота си, сценична треска, но… няма не. Не съм се занимавал с нещо, което да ми носи такова удоволствие. Толкова ми пасна… Тази свобода, защото през деня си свободен, контактът с хората преди и след шоуто, папагалите…

Имаш ли вкъщи?

Вкъщи – не. Деца и папагали на едно място не виреят. Самите папагали отделят нещо като прах, който може да доведе до алергии. А и със шума не съм много съгласен. Папагалите ми са в Анталия, те там си крещят и си викат, а тук децата го правят.

Колко време живеят?

Дълго, 30-40 години. Не е гаранция. Сега имам такива, които са на антибиотик. Всичко е въпрос на опит, няма как да не си вътре в нещата. Ако нещо се случи с един, после това ми коства доста, защото не всеки папагал се поддава на обучение. Има такива, които се научават за месец, а други, на които им трябват 4 месеца.

Като хората са, има по-глупави и по-умни. Няма гаранция. Не мога да ги изпитам на таблицата за умножение.

На кого би се усмихнал сега?

На жена ми.

Калоян Явашев

Тя връзва ли се на всички щуротии, които си измислял през годините, в които се познавате?

По-скоро свикна. Тя ме приема такъв, какъвто съм. Доста свободолюбив съм, а тя това го знае от самото начало. Не ми е поставяла ограничения. Не мисля, че за нея това е някакъв вид компромис. Така й идва отвътре, иначе нямаше да сме заедно. При нас няма драми, свикнали сме с характерите си.

С течение на годините излизат нови теми, в които, ако се впуснете и се „зачекнете“, може да излезете непознати.

Преди да дойдат децата, сме си говорили за възпитанието им, че няма да има никакви компромиси. Впоследствие, с растежа на децата, се променят и методите, начинът, по който им говорим. Моята теория е, че тя започна да изпуска нещата, става по-мека. Аз също държа на мнението си, защото доста време прекарвам с тях. Пазя твърдата линия. Децата инстинктивно много бързо усещат къде им вървят номерата. Има си една граница, която се слага, и това е. Искам да станат пълноценни хора.

Дневникът на един татко