Професор Любомир Стойков бе награден със "Златен Век" - звезда

* Министерството на културата отличи известния културолог, изкуствовед и естет по случай Деня на народните будители

Силвия Тодорова

На специална церемония в столичната галерия „Средец“ министърът на културата Боил Банов награди известния културолог, изкуствовед и естет проф. д.н. Любомир Стойков. Отличието „Златен век“ – звезда, бе връчено за значимия му принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, и по повод 1 ноември – Ден на народните будители. Професор Стойков е дългогодишен преподавател по култура и медии, връзки с обществеността, теория на модата и лайфстайл журналистика в Университета за национално и световно стопанство, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната художествена академия, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и др. Председател е на Академията за мода и е член на Метрополитън мюзиъм (в Ню Йорк), на Американското общество за връзки с обществеността (PRSA) и на International Association for Media and Communication Research (IAMCR). Написал е над 20 научни, научнопопулярни и публицистични книги и учебници за културата, медиите, комуникацията, модата, изкуството, PR и човешкото общуване.

Професор Любомир Стойков бе награден със

В своето благодарствено слово проф. д.н. Любомир Стойков изтъкна: „През целия си съзнателен живот като журналист, естет и университетски преподавател съм отстоявал високите културни и духовни ценности, борил съм се срещу кича и опростачването. Радвам се, че моите усилия са забелязани и оценени. Културата и духовността са най-важните средства за оцеляването на един народ и най-верният компас за просперитета – личен и национален. Респект и поклон пред българската култура, пред нейните дейци и апостоли!“.

Професор Любомир Стойков бе награден със

Професор Любомир Стойков бе награден със

Сред наградените с отличието „Златен век“ – огърлие, се откроиха примабалерината Красимира Колдамова, професор Мирослав Попсавов – диригент на църковния хор при катедралния храм „Света Неделя“, проф. Дора Христова – създател и диригент на „Мистерия на българските гласове“, проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. „Златен век“ – звезда и грамота, получиха проф. дфн Анастас Герджиков – ректор на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, Огнян Тодоров – директор на Регионален природонаучен музей в Пловдив, Геновева Василева – киновед и филмов критик, доцент Петко Христов – етнограф, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища и др.

Професор Любомир Стойков бе награден със

Професор Любомир Стойков бе награден със

Снимки:
1. Министърът на културата Боил Банов награждава проф. д.н. Любомир Стойков с отличието „Златен век“ – звезда.
Фото: БТА
2. Проф. д.н. Любомир Стойков произнася благодарствено слово.
Фото: Калин Стойков
3. Проф. д.н. Любомир Стойков заедно с ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков след награждаването им с отличието „Златен век“ – звезда.
Фото: Калин Стойков
4. Проф. д.н. Любомир Стойков заедно с министър Боил Банов и с част от наградените с отличия на Министерството на културата.
Фото: Калин Стойков
5. Наградата и грамотата „Златен век“ – звезда, с които бе отличен проф. д.н. Любомир Стойков.