СВЕТОВНИ ЗВЕЗДИ ЩЕ ТАНЦУВАТ И ПРЕПОДАВАТ В БЪЛГАРИЯ

* Арунас Бижокас и Катюша Демидова ще са специални гости на Sofia Open Dance Festival

Ивана Стоянова

На  петото поредно издание на  “SOFIA OPEN DANCE FESTIVAL – The Art of Ballroom “Dancing” за първи път пред българска публика ще се представят и световните суперзвезди в стандартните бални танци – Арунас Бижокас и Катюша Демидова (САЩ). Те са десеткратни и непобедими до момента световни шампиони за професионалисти в стандартните бални танци. Благодарение на БПТА (Българска Професионална Танцова Асоциация) и „МАРС АРМОР“ ООД, страстните любители на тяхното изкуство у нас ще имат уникалната възможност да се насладят на живо на танцовото им шоу по време на гала вечерта на фестивала, която ще се проведе на 26 октомври от 20.00 часа в зала ЕФЕ на хотел Маринела. Звездната двойка ще участват и като лектори в образователната програма на фестивала, включваща семинари по латино-американски  и стандартни танци, на 27 октомври от 14.30 часа. 

Sofia Open Dance Festival

Арунас и Катюша започват да танцуват заедно през октомври 2007 г. и само след един месец достигат до финала в шампионата на „Охайо Стар Бал“, а два месеца по-късно участват в Откритото първенство на Обединеното кралство, където се класират на второ място сред най-добрите танцьори в света. Този невероятен резултат е изненада за много хора, включително и за самите Арунас и Катюша, които работят усилено, но не очакват да получат толкова голямо признание. През 2008 г. те се утвърждават на върха на Професионалния бален танц, като се класират втори във всички мащабни състезания, но още по-големият успех за тях идва през следващата година. Арунас и Катюша печелят първата си титла на Световното първенство през септември 2009 г., въпреки че са танцували заедно по-малко от две години. Те са развълнувани да достигнат до този връх на състезателния танц, но в същото време чувстват, че все още имат какво да предложат и продължават да работят неуморно за усъвършенстване си.

Sofia Open Dance Festival

Sofia Open Dance Festival

През годините Арунас и Катюша печелят многократно и всички останали най-престижни първенства по бални таци в света.  През 2019 г. на Открития шампионат на Великобритания в град Блекпул, в който също са побеждавали не веднъж, Арунас и Катюша обявяват официално прекатяването на своята състезателна кариера.

Билетите за събитията от програмата на Фестивала може да закупите тук

Снимки:
1. – 3. Арунас Бижокас и Катюша Демидова.
Фото: Личен архив