АКСЕЛ ХАРДИ ПРЕДСТАВЯ екологична Колекция „Засади дърво – създай бъдеще!"

Силвия Тодорова

Дизайнерката Аксел Харди, носител на приза на Академията за мода –  „Златна игла 2019“ в категория „Модна иновация“ ще представи своята най-нова екологичната колекция по време на първата вечер от седмицата на модата на 17 септември 2019 г. Колекцията за сезон есен/зима 2019/2020 – „Засади дърво – създай бъдеще" (Plant a tree – create a future) изразява концепцията на дизайнерката и нейната реакция, породена от наблюдаваните промени на климата.

„Нека модата създава красота на планетата, а не замърсяване! Всеки може да засади поне едно дърво и това е от съществено значение. Затова избрах символът на тази колекция да е дървото, което ни дарява с кислород, след като вдишва вредните емисии. За мен екологичната мода не е просто актуална тема, а мисия, която следвам през последните 20 години в работата си. Смятам, че хората днес са силно отворени към нови предложения и ролята на дизайнерите е да им предложат качествени алтернативи в модата.“, споделя дизайнерката Аксел Харди.

Аксел Харди

Аксел Харди

Дървото и клоните присъстват като декоративни елементи в повечето визии от колекцията „Засади дърво – създай бъдеще". Идеята е всяка част от облеклото с този елемент да ни напомня за нашия човешки дълг да се грижим за общия дом, в който живеем. Екологичното производство винаги е било приоритет в работата на Аксел Харди чрез използване на естествени суровини и материали. С цел да сведе до минимум употребата на пластмаса, полиестер и поиамид, дизайнерката използва вместо копчета и ципове – шнурове, връзки, плетени и копчета от слюда. Памукът, ленените, конопените и вискозните прежди от целулоза, които Аксел Харди използва, се разграждат до три месеца. Също така при органичното багрене в земята не отиват вредни химикали. Дизайнерката създава и линия уникални облекла тип пачуърк, за който използва и най-малките размери материали и така производството на бранда AXEL HARDY е на практика почти безотпадно.

Аксел Харди

Аксел Харди

Друга съществена част от настоящата колекция са визиите, представящи линията рециклирани облекла. Използвани са нови непродаваеми поради модел или размер джинси на световни марки. С идеята да не бъдат изхвърлени в земята като боклук, те заживяват нов живот, съчетани с плетива от прежда, която е регенерирана и направена от джинсови отпадъци. Колекцията включва също така нова линия връхни облекла – двулицеви и мултифункционални, съчетават се с тесни меки рокли, панталони, поли, раздвижени пончота и блузи. Цветовете са в синхрон с природата и създават усещането за уют и комфорт, наред с това и за различност.

Аксел Харди

Аксел Харди

Аксел Харди

Снимки:

  1. Дизайнерката Аксел Харди, носител на „Златна игла 2019“ в категория „Модна иновация“.
  2. – 6. Облекла от колекция „Еуфория“, представена по време на ревю-спектакъла на „Златна игла 2019“.
  3. Дизайнерката Аксел Харди и проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода.

Фото: © Антон Марков / Академия за мода
Фото: © Хайлайф / Академия за мода