Време за Aperitivo!

*Приключения за сетивата с MARTINI в духа на италианската традиция

На фона на бързо набиращите популярност освежаващи леки алкохолни миксове, характерни за Италия, решихме да ви запознаем с тази „вкусна“ традиция, на която италианците казват “Aperitivo”.

Наподобяващо американските “happy hours”, италианското “Aperitivo” всъщност е много повече от консумация на няколко питиета. Обикновено в късния следобед, след приключване на работния ден, италианците се отправят към близките барове, където разпускат с чаша освежаваща алкохолна напитка и нещо леко за хапване. Коктейлите и миксовете обичайно консумирани за „Aperitivo” са проектирани предимно като летни, но това не пречи да им се наслаждавате и в студените зимни дни като алтернатива на скучна чаша шардоне. В следващите редове ще ви запознаем с едни от най-вкусните и същевременно лесни за приготвяне миксове дори в домашни условия.

Martini

Първото ни предложение е Martini & Tonic. Лесна за приготвяне комбинация от вермут Martini и тоник в равни части. Всичко, от което се нуждаете, е подходяща чаша – чашите за вино са перфектно решение, но дори да нямате под ръка всяка друга би ви свършила работа. Другите важни съставки са лед, вермут Martini и тоник. В предварително напълнената чаша с лед изсипвате равни части вермут Martini и тоник и гарнирате с цитрус в зависимост от предпочитания от вас вермут. За Martini Bianco използвайте лайм, а за Martini Rosso перфектният избор е резен портокал.

Martini

Ако искате да повдигнете нивото на тази напитка, то тогава ви съветваме да опитате някой от вариантите с премиум вермутите на Martini от серията Riserva Speciale, представена у нас миналата година. Тази серия вермути на Martini спечели златен медал на изложението за алкохолни напитки в Сан Франциско през 2018 г. Това, което я отличава от другите вермути, е традиционната рецепта, съхранена през годините и изключително прецизният подбор на билки и вина за производството на вермутите. Те комбинират най-добрите билки от региона на Торино, домът на Martini, и висококачествени екзотични билки от различни краища на света, като са направени на основата на италиански вина. За Мartini Riserva Speciale Rubino се използва грозде от сорта небиоло, който е в основата и на известните вина от Бароло, а за Martini Riserva Speciale Ambrato – вино от сорта мускат от провинция Асти.

Martini

Ако искате да се впуснете в истинско приключение  за сетивата то тогава задължително трябва да опитате Martini Negroni – коктейл с дълга история, ставащ все по-популярен в наши дни. За разлика от изброените по-горе напитки, този коктейл е доста по-силен и комбинира сладко-горчиви вкусове.

Martini Negroni е идеалната за вас напитка след работния ден, ако търсите нещо с повече алкохол и леко горчиви нотки, което да стимулира апетита ви. Отново лесен за приготвяне коктейл, който комбинира италиански вермут, битер и джин. Всичко, което трябва да направите ако искате сами да си го приготвите, е да нaлеете равни части вермут Martini, битер Martini и джин Bombay Sapphire и да добавите портокалова кора, с която леко да ароматизирате напитката.

Martini

Снимки:
1. Martini и тоник с Martini Bianco.
2. Martini и тоник с Martini Rosso.
3. Коктейли с Martini Riserva Speciale Ambrato и Martini Bitter.
4. Коктейл Martini Negroni с Martini Bitter, Martini Riserva Speciale Rubino, джин Bombay Sapphire.
Фото: Martini