Най-добрият филм на Оскари 2019 с българско участие

91-вата церемония по връчването на наградите на Американската филмова академия се проведе по традиция в холивудския "Dolby Theatre". Тя беше открита от "Queen" с вокалист Адaм Ламбърт, които изпълниха две емблематични свои песни.

Любопитен факт е, че това беше първата церемония по връчване на "Оскар" от над 30 години насам, която нямаше водещ. За да презентират различните категории и победители на сцената се появиха едни от най-емблематичните имена в света на киното. Големият победител на вечерта с "Оскар" за най-добър филм се оказа филмът "Зелената книга", който е с участието на българския актьор Димитър Маринов. В интервю за Ясен Дараков преди да влезе в “Долби тиътър” Маринов обеща, че ако спечелят ще извади българския трибагреник на сцената и изпълни обещанието си.

Димитър Маринов

Димитър Маринов

“Зелената книга” спечели общо три награди Оскар. Другите две са за Махершала Али като джаз пианиста Дон Шърли за най-добър актьор в поддържаща роля и за оригиналният сценарий на Ник Валелонга, Брайън Къри, Питър Фарели.

“Цялата тази история е за любов. За това да се обичаме едни други, независимо от различията, и да открием истинската си същност”, заяви режисьорът на “Зелената книга” Питър Фарели.

Най-много награди “Оскар” спечели филмът за Фреди меркюри “Бохемска рапсодия” – за най-добър актьор - Рами Малек, за звуков монтаж, звуков мишунг и монтаж. “Черната пантера” и “Рома” са с три награди. Британката Оливия Колман спечели “Оскар” за най-добра актриса за ролята на кралица Анна във “Фаворитката”. Тя сподели, че когато е работила като чистачка не е предполагала, че един ден ще спечели "Оскар". Реджина Кинг спечели "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля за героинята си в "Ако Бийл Стрийт можеше да говори".

Оскари
Рами малек, Оливия Колман, Реджина Кинг, Махершала Али