Дизайнерът Карл Лагерфелд почина на 85 години

Креативният директор на Chanel изгуби битката с рака. Дизайнерът почина от рак на панкреаса в понеделник, 18.02.2019г.

Дизайнерът <strong>Карл Лагерфелд почина</strong> на 85 години

Лагерфелд бе една от най-емблематичните фигури в модната индустрия и буквално работи до сетния си дъх. През последните седмици той е бил с влошено здравословно състояние, съобщава френското списание Closer.

Той пропуска последните две ревюта на Chanel в Париж на 22 януари, което се случва за пръв път в кариерата му.

Карл Лагерфелд, е роден в Хамбург, Германия. Макар той никога да не разкрива точната дата на рождения си ден се смята, че е на 10 септември 1933 година.

Известен със своите смели проекти и постоянно преоткриване на възможностите на индустрията, дизайнерът е приветстван от списание Vogue като "безпрецедентен тълкувател на настроението на момента".

За Chanel в началото на 80-те години, Лагерфелд направи това, което малко смятаха за възможно – възроди модна къща с преправяне на популярните архиви. Успоредно с това, през 1984 година, Лагерфелд представя своята собствена марка, която построява около идеята за това, което самият той обяснява като „интелектуален сексапил“. През годините, марката утвърждава репутация за качествени предложения с дръзки компоненти за визията като якета в смели цветове. През 2005 година Карл Лагерфелд продава марката на Tommy Hilfiger.

Това е загуба най-вече за света на модата, но не само. В последните години Карл Лагерфелд навлезе и в козметичната индустрия, пускайки на пазара собствена линия декоративна козметика. Освен като дизайнер, той бе познат и като фотограф и карикатурист.

Дизайнерът си бе изградил и разпознаваем аутфит - слънчевите очила и косата, вързана на ниска опашка, риза с висока, бяла яка, черна вратовръзка, палто, кожени ръкавици и безброй пръстени - екстравагантен и гениален, това бе Карл Лагерфелд.


Великото ревю на Chanel пролет - лято 2019

Ето и някои от сентенциите на Лагерфелд за живота, модата и личността:

"Суета - най-важното нещо в живота."
"Най-доброто нещо, което можеш да направиш, е да се гмурнеш във въображението си - никога не можеш да се удавиш."

"Престъпление е да кажеш, че ти е скучно, при положение, че времето е толкова ценно и има толкова много неща, които могат да се вършат: да се чете, да се учи, да се наблюдава."

"Харесва ми идеята за дисциплинирана лудост."

"Понякога най-добрите идеи ми хрумват, когато съм във ваната, в леглото или малко преди да се събудя сутрин... като телевизионна антена съм - хващам всичко тогава, когато си поискам."

"С всяка книга, която си купуваш, трябва да купиш и времето да я прочетеш."

"Личността започва там, където свършва сравняването с другите."

"Защо да спра да работя? Ако го направя, ще умра и всичко ще свърши. Имам късмета да работя във възможно най-перфектните условия. Мога да правя каквото поискам във всички сфери. Трябва да съм много глупав, за да спра. Работата е начин да избягаш от скуката."

"Животът не е конкурс за красота. Някои грозни хора са страхотни.”

"Жената е най-перфектната кукла, която някога съм обличал с удоволствие и възхищение."

"Винаги си лягам безупречно чист. Като бях малък, майка ми ми казваше, че може внезапно да умра през нощта, затова трябва да съм се погрижил да изглеждам на 100%."

„В днешно време не е задължително да имаш много пари, за да си добре облечен.”

"Какво означава днес да си модерен?Отпуснат, спокоен, естествен"

„Няма проблеми - има само решения - добри или лоши.”