“АЛМАНАХ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА 2009” – висок стил в красотата и в общуването

Силвия Мадина

Корицата на “Алманах на българската мода 2009”В навечерието на Рождество Христово – на 16 декември т.г. - се проведе благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009” под патронажа на първата дама г-жа Зорка Първанова. Автор и съставител на алманаха е проф.д-р Любомир Стойков, председател на Академията за мода. Събитието се състоя в Дом 2 на резиденция “Бояна” и по установила се през годините традиция беше с благотворителен характер. В предварителен търг чрез наддаване бяха разпродадени първите три – официално номерирани и подписани от автора, екземпляра от книгата. Даниела Гьошева – управител на сдружение с нестопанска цел “Нашата красива България - Благоденствие” закупи първия, най-ценен Алманах. Весела Драганова - председател на Партията на българските жени и зам.-председател на Парламентарната група на НДСВ вече притежава екземпляр № 2 на книгата, а фирма "Софсток" ООД, изключителен представител на кафе “Лаваца” и на “Бомбай Сапфир” за България е собственик на третия екземпляр.

На самата премиера новият алманах също беше разпродаван изключително с благотворителна цел. Събраните средства (също по традиция) са предназначени за децата в неравностойно социално положение от Дом “Свети Иван Рилски”, на който авторът на книгата за българската мода е кръстник и дългогодишен дарител, както и за подпомагане на висшето образование и обучение у нас. Сред гостите на събитието бяха барон Кирил Гендович и неговата съпруга, Иво Атанасов, Юлиана Дончева, Весела Нейнски, Светлана Лечкова, Светослава Тадаръкова, Жана Жекова, Кристиан Коев, Валентина Войкова, проф. Майа Богданова, проф. Панайот Панайотов, Ади Митрева и др.

В своя предговор към “Алманах на българската мода 2009” г-жа Зорка Първанова пише: „Деветото поредно издание на „Алманах на българската мода” вече е естетически и културен факт. Във вашите ръце е още едно послание за красота и елегантност, модерност и стил. Традицията да се съставя хроника на създаденото от българските модни творци продължава успешно благодарение на професор Любомир Стойков и неговия неуморен екип. В новото издание на алманаха е отразено много от най-важното, което се е случило в българския моден дизайн през изминалата година – както у нас, така и зад граница. Прецизният окуляр на модният експерт и културолог не е пропуснал да отбележи положителната промяна в реализацията на нашите дизайнери и модни предприемачи”.

Авторът на новия алманах проф. Любомир Стойков и водещата на вечерта Тони Рапонска

Даниела Гьошева - управител на сдружение с нестопанска цел “Нашата красива България - Благоденствие” закупи първия екземпляр на Алманаха

Весела Драганова - председател на Партията на българските жени и зам.-председател на Парламентарната група на НДСВ вече притежава екземпляр № 2 на книгата

В самата вечер на 16 декември в Дом 2 на резиденция “Бояна” се състоя и красивият ревю-спектакъл, в който участваха с най-новите си колекции „Миро” (носител Златна игла за модна фирма на годината), „Триумф”, „Ирида” (носител на Златна игла за моден спектакъл), „Люсил”, „Ел Градо”, „Квят” „Маркам” (най-новия носител на Златна игла в категория „Модна къща” за 2008 г.) и Аля Милушева – „Астела ателие” (получила приза Златна игла на Академията за мода в категорията „Дизайнер” на 2008 г.). Проф. Стойков беше поканил да покажат свои произведения неговите студенти от втори курс „Мода” на Националната художествена академия, както и стипендиантките от миналогодишния алманах на българската мода - Жени Ковачева и Миглена Карова. В ревюто участва със свой модел и младата дизайнерка Катерина Кръстева, завършила мода в Париж.

Модел на “Триумф”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”Модел на “Ирида”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”

Модел на “Квят”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”Модел на Аля Милушева за “Астела ателие”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”

Екипът на консултантска къща “От игла до конец” и издателска къща “Алма комуникация” изказват специална благодарност на спомоществователите на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”: “Нашата красива България”, “Lavazza”, “Bombay Sapphire”, “Винпром Карнобат”, “Ситроен”, “Белла България”, “El Grado”, Резиденция “Бояна”, “Макс Фактор”, изворна вода “Рилец”, “Луксор”


Чети повече във Fashion Lifestyle Magazine

Снимки:

1. Корицата на “Алманах на българската мода 2009”.
Фото: “Astella atelier”/ сп. “Мода”
2. Авторът на новия алманах проф. Любомир Стойков и водещата на вечерта Тони Рапонска
Фото © Еди Рафаелян
3. Даниела Гьошева - управител на сдружение с нестопанска цел “Нашата красива България - Благоденствие” закупи първия екземпляр на Алманаха.
4. Весела Драганова - председател на Партията на българските жени и зам.-председател на Парламентарната група на НДСВ вече притежава екземпляр № 2 на книгата.
5. Модел на “Триумф”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”.
6. Модел на “Ирида”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”.
7. Модел на “Квят”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”.
8. Модел на Аля Милушева за “Астела ателие”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”.

Фото: © Божидар Марков