„ТексТейлър Експо“ свързва модната индустрия на Балканите

Мис Юнивърс България 2018 открива дизайнерските ревюта

Посетете щанда на Fashion.bg и можете да спечелите рокля

Изложението за текстил, облекло и мода активизира синергия, която може да бъде полезна за модната индустрия в целия регион на Балканите - това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри първото издание на „ТексТейлър Експо“. То продължава от 8 до 10 ноември в Международен панаир Пловдив под егидата на Министерството на икономиката.

ТексТейлър Експо

ТексТейлър Експо

Още в първия ден бяха сключени няколко сделки. Подписахме договор за износ в Австрия, похвалиха се от българска фирма производител на трикотажни дрехи.

Балканите имат потенциал да станат център, който да облича цяла Европа, коментира Йордан Беловодски, изпълнителен директор на Браншовата организация за текстил и облекло, на пресконференция пред старта на деловия форум. Той представя стопанския сектор, който формира най-голямата част от износа на България с приходи от 2,1 милиарда евро през миналата година. Отрасълът създава 11,5% от добавената стойност у нас, посочи заместник-министър Лъчезар Борисов.

ТексТейлър Експо

ТексТейлър Експо

На „ТексТейлър Експо 2018“ са показани съвременни технологии, машини и материали, готови продукти на високо ниво, модни визии. В него се включиха 97 участници от седем държави, сред тях са 17 специализирани средни и висши училища. Това е много добър резултат за пилотно издание, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Това не е обикновено изложение, а интересна и полезна комплексна проява, добави Валя Данкова, управител на фирма „Спекс“, която е съорганизатор на „ТексТейлър Експо“ заедно с Панаира.

ТексТейлър Експо

ТексТейлър Експо

Като медиен партньор на изложението, Fashion.bg се включи с щанд, на който представяме конкурса за дизайн на рокля „Нарисувай си рокля“.

Специален гост е носителката на титлата „Мис Юнивърс България 2018“ Габриела Топалова. Тя ще открие ревютата на изложители на 9 ноември, а на подиума ще излязат манекенки на „Визаж“. Дефилетата ще покажат творби на изявени и изгряващи дизайнери. Колекциите са провокативни, но и много стилни. Авангардната линия се откроява също в Старт-ъп зоната и в Дизайнерското пространство за нови визии, разположени в палата 10.

ТексТейлър Експо

Как иновациите променят бъдещето на модната индустрия, демонстрира технологичната част на изложението в палата 11. Тя е изпълнена с оборудване, платове, трикотаж, материали, аксесоари, декоративни елементи и други изделия за текстилната и шивашката индустрия. Тук се откроява присъствието на 37 големи производители от Турция. „Впечатлени сме от дизайна на щандовете, който превъзхожда подобни изложения в Европа“, заяви Месут Акпънар, директор на фирмата, организирала турското участие.

ТексТейлър Експо

В програмата е включена международна конференция за тенденциите в текстилната и модната индустрия, която ще се проведе на 9 ноември. Екип на „Гугъл“ ще представи програмата „Дигитален гараж“ – безплатна онлайн платформа за обучения на малки и средни компании. Fashion.bg ще изнесе лекция на тема „Как иновациите променят бъдещето на модната индустрия“. Ще има и маркетингови семинари за професионалисти.

„ТексТейлър Експо 2018“ обхваща както видимата и ефектна страна на модата, така и новости за производството и пазара, затова ще бъде полезно за професионалистите от модната индустрия и интересно за широката публика, обобщи д-р Иван Соколов. Експозициите може да се видят от 10 до 17 часа.