Лейди Гага и Серина Уилямс с отговорна задача в модната индустрия

Американската певица Лейди Гага и тенисистката Серина Уилямс ще бъдат съпредседатели на предстоящия Гала-музей "Метрополитън", ежегодно събитие в Ню Йорк.

Организирано ежегодно в Metropolitan Museum в Ню Йорк, Met Gala е вечеря за набиране на средства, посветени на модата в Costume Institute. Тя се организира под егидата на Ана Уинтур, главен редактор на сп. "Vogue", чието влияние е такова, че от 2014 г. насам пространството, посветено на Института за костюми, се нарича "Център за костюми" Анна Уинтур. От свое име жрицата на висшата мода възнамерява да превърне тази вечер в социалното събитие на годината в Ню Йорк и да привлече най-известните знаменитости. Входът струва 30 000 долара.

Лейди Гага и Серина Уилямс с отговорна задача в модната индустрия

През 2019 г. събитието ще се проведе на 6 май и ще бъде председателствано от Лейди Гага, Серина Уилямс, Анна Уинтур, Алесандро Микеле, творчески директор на Gucci House и британския певец Хари Стайлс. Ще бъде обявена голямата годишна изложба за Costume Institute, която отваря врати на 9 май и ги затваря на 8 септември. Озаглавена "Camp: Notes on Fashion", тя ще бъде посветена на стил "Camp"/лагер/, дефинирана от американската писателка Сюзън Сънтаг в нейното есе "Notes on "Camp", публикувано през 1964 г.

Става въпрос за естетическа визия, смесена с ирония, която съчетава екстравагантност и изкушение. "Модата е най-откритият и устойчив вектор на естетиката", каза консерваторът Андрю Болтън от Costume Insitute. Изложбата, която ще илюстрира бележките на Сюзън Сънтаг по темата, "ще доведе до творческа и критична дискусия за продължаващия и все по-променящ се (стил) "лагер" на модата", добави той.

БГНЕС