История на десертите

Историята на десертите може да се раздели, условно на 3 епохи - Средновековие, десертите на Тюдорите и модерни десерти. Всичко, което се яде след основно хранене или е сладко, може да бъде наречено десерт. За историята на най-обичаната част от менюто ни, разказва foodpanda.

История на десертите

Десерти през Средновековието
През Средновековието богатите хора са яли десерти като консервирани плодове, желе и вафли, направени от тесто. Освен това италианците консумирали панетон от най-малко 15-ти век, но неговият произход се губи в легендите. Още римлянките пък включили яйцата в приготвянето на сладки вкуснотии. През 16-ти век захарта е много скъпа, така че повечето хора използват мед, за да подсладят храната си.

Марципанът, също като основа за много десерти е измислен в Англия и става любим на Тюдорите, които го използвали за ядивни скулптори.

Десертите на Тюдорите
Те оказват особено влияние в кулинарията, защото и до днес десертите поднасяни на техните трапези, са едни от най-любимите.

На Коледа, Тюдорите се наслаждавали на пайове, но те имали много по-голямо значение, отколкото днес, тъй като съдържали 13 съставки, които да представляват Исус и апостолите. Хлябът и пудингът се превръщат в общо ястие през 17 век. Междувременно хората в Англия започнали да ядат кисело мляко още през 17 век. Тогава се разпространила и модата да се консумира сладолед.

През 18-ти век хората започнали да ядат дреболии, подобни на модерния десерт. Мусът, също е древен десерт, станал модерен през 18 век.

Модерни десерти
През 19-ти век пудингите поемат модерната си "сладка" форма. Освен това през ХІХ век, с Индустриалната революция започна масовото производство на Коментари (0)
Автор: Boyana Ivanova


Ключови думи: десерти, кухня, епоха, история, сладко, foodpanda, мода, сладолед, основно хранене, меню, яйца


Следвайте ни в Инстаграм | Следвайте ни във Facebook


Завивки с гъши пух


Коментари (0)

Добавете вашия коментар към статията

Моля пишете на кирилица и с малки букви

Кирилизатор
29253