"Трио Плачкови" създават спектакъл за любовта

*„Ла комедия“ обединява на сцената музика, танц, нямо кино, пантомима и цирк
* Виктория Чаплин вдъхновява семейство Плачкови

Силвия Тодорова

„Трио Плачкови“ представиха своя уникален авторски спектакъл „Ла Комедия“ (La Comedia) по време на пресконференция в Нов театър НДК. На сцената, където се играе и самото представление, семейство Плачкови – Алина, Стефан и техният син Саша, разказаха и показаха избрана част от техния комедиен физически театър. Водещ на пресконференцията беше проф. Любомир Стойков, който акцентира върху езика на тялото – основно изразно средство в спектакъла. Той цитира думите на Жан-Луи Баро: „Силата на жеста е да направи невидимото явно“, с което провокира Стефан Плачков да разкрие, че „Ла комедия“ без думи прави явни човешките чувства.

Алина Плачкова, която играе главната женска роля и е режисьор на спектакъла, сподели, че той отправя послание за любовта – за това колко е важно човек да я срещне и изживее. Нейната героиня мечтае за голямата сцена, за Холивуд и в съня си сбъдва своите мечти и изживява любовта си към театъра. Алина Плачкова разказа за своето дългогодишно приятелство с дъщерята на Чарли Чаплин – Виктория Чаплин, която е вдъхновила семейство Плачкови за спектакъла „Ла комедия“. Именно Виктория Чаплин дава идеята да се продължи сътрудничеството между двете семейства, започнало преди 100 години, когато прадядото на Алина – Джордж Дейвис, е играл заедно с Чарли Чаплин във филма „Циркът“.

По време на пресконференцията Алина Плачкова представи две ключови за спектакъла сцени. Първата е пантомима с шлифер – етюд, при който се случва трансформацията на героинята в самото начало и тя „влиза“ в своя сън. Алина Плачкова впечатли присъстващите и с музикално жонглиране върху пиано. Стефан Плачков обърна специално внимание, че тя е единствената жена в света, която изпълнява този уникален номер.

Стефан Плачков обясни, че в комедийния физически театър „Ла Комедия“ се сливат „физически театър“ и „физическа комедия“, използвана от Чарли Чаплин. Той акцентира на това, че публиката се забавлява и участва активно в представлението, което е микс от музика, танц, нямо кино, пантомима, циркови номера, сложна акробатика и комедия дел арте. Спектакълът „Ла Комедия“ може да бъде гледан на сцената на Нов театър НДК на 27, 29 септември, 3, 4, 5 и 18 октомври. Той е подходящ за малки и големи – от 3 до 93 години, както с усмивка отбеляза Стефан Плачков.

Алина и Стефан Плачкови години наред се изявяват на едни от най-големите театрални и циркови сцени в над 50 страни по света. Техният съвместен личен и професионален живот започва малко след личната среща на Стефан с Папа Йоан Павел II, който го благословил след като гледал представление на „Цирк Балкански“.

Алина Плачкова е от френско-белгийски произход. Родена е в Дания в семейство на седмо поколение артисти. Получава образованието си в Кралския балет и Музикалната академия. Носител е на златен медал от Международния цирков фестивал в Париж – „Циркът на бъдещето”, както и от цирковите фестивали в Рим и Берлин. Алина е професионален артист в областта на музикалното жонглиране и акробатичния балет. Сред сцените, на които се е изявявала, са „Лидо“, „Мулен Руж“, „Фоли Бержер“.

Стефан Плачков е роден в България. Завършва известното цирково училище в Москва с грамота лично от Юрий Никулин. Работил е с „Цирк Балкански“ и „Цирк дьо Солей“. Участвал е като консултант в реализацията на високобюджетния мюзикъл на Бродуей – „Пипин“ / Pippin (2015), отличен с наградата „Тони“. Стефан Плачков е професионален артист в жонглирането, свободното балансиране върху стълба, въртенето на кубове и комедията. Изявявал се е в престижни фестивали в Рим, Париж, Берлин.

Снимки:
1. – 2. „Трио Плачкови“ – Алина, Стефан и Саша (от дясно на ляво).
3. – 4. Проф. Любомир Стойков и „Трио Плачкови“.
5. Алина Плачкова и проф. Любомир Стойков.
6. Стефан Плачков и проф. Любомир Стойков.
7. Участниците в пресконференцията – Стефан Плачков, проф. Любомир Стойков, Алина Плачкова, Любомир Тодоров – превежда от френски и Саша Плачков (от дясно на ляво).
8. Стефан Плачков анонсира двете сцени от спектакъла, които Алина Плачкова представи.
9. – 10. Алина Плачкова по време на етюда пантомима с шлифер.
10. – 12. Алина Плачкова жонглира върху пиано.
13. „Трио Плачкови“ на сцената на Нов театър НДК.
14. Плакат на спектакъла „Ла Комедия“. Фото: © Хайлайф / От игла до конец