Внучка на Чарли Чаплин вдъхновява "Трио Плачкови"

* „Ла Комедия“ – уникален авторски спектакъл

Силвия Стоянова

„Ла Комедия“ (La Comedia) е уникален авторски спекакъл на Алина и Стефан Плачкови. Те години наред се изявяват на едни от най-големите театрални и циркови сцени в над 50 страни по света. Техният съвместен личен и професионален живот започва малко след личната среща на Стефан с Папа Йоан Павел II, който го благословил след като гледал представление на „Цирк Балкански“. Отскоро успешното артистично дуо живее в България и се среща с родната публика чрез спектакъла „Ла Комедия“. Той може да бъде видян на сцената на Нов театър НДК на 20, 27 и 29 септември. В него Алина и Стефан играят заедно със своя син Саша като „Трио Плачкови“.

Внучка на Чарли Чаплин вдъхновява

Инициативата за създаването на авторския спектакъл „Ла Комедия“ е на внучката на Чарли Чаплин – Виктория Чаплин, която се познава от дълги години със семейство Плачкови. Тя предлага да се продължи сътрудничеството между двете семейства, започнало преди 100 години, когато прадядото на Алина Плачкова – Джордж Дейвис, е играл заедно с Чарли Чаплин във филма „Циркът“.

Внучка на Чарли Чаплин вдъхновява

Внучка на Чарли Чаплин вдъхновява

В комедийния физически театър „Ла Комедия“ се сливат „физически театър“ и „физическа комедия“, използвана от Чарли Чаплин. Спектакълът представлява микс от музика, танц, нямо кино, пантомима, циркови номера, сложна акробатика и комедия дел арте. „Трио Плачкови“ комбинират по интересен и уникален начин много и различни артистични умения.

„Ла Комедия“ е една добре забъркана смес от много хумор, непринудена ирония и откровено смешни житейски ситуации. В основата на всичко е историята на жена, която мечтае за голямата сцена, за Холивуд и в съня си сбъдва своите мечти. В края на пътя към щастието обаче тя разбира истински ценните неща от живота, които спектакалът показва по един интересен и смешен начин, напук на суетата от прожекторите и мечтата за слава на лирическата героиня.

Внучка на Чарли Чаплин вдъхновява

Внучка на Чарли Чаплин вдъхновява

Връзката на артистите „Трио Плачкови“ с публиката на „Ла Комедия“ е много пряка. Зрителите се забавляват и участват в спектакъла. В много от скечовете именно те са в основата на доброто настоение в залата. За зрителите това е удоволствие за всички сетива и смях без думи, забавление за малки и големи.

Внучка на Чарли Чаплин вдъхновява

Внучка на Чарли Чаплин вдъхновява

Алина Плачкова е от френско-белгийски произход. Родена е в Дания в семейство на седмо поколение артисти. Получава образованието си в Кралския балет и Музикалната академия. Носител е на златен медал от Международния цирков фестивал в Париж – „Циркът на бъдещето”, както и от цирковите фестивали в Рим и Берлин. Алина е професионален артист в областта на музикалното жонглиране и акробатичния балет. Сред сцените, на които се е изявявала, са „Лидо“, „Мулен Руж“, „Фоли Бержер“.

Внучка на Чарли Чаплин вдъхновява

Внучка на Чарли Чаплин вдъхновява

Стефан Плачков е роден в България. Завършва известното цирково училище в Москва с грамота лично от Юрий Никулин. Работил е с „Цирк Балкански“ и „Цирк дьо Солей“. Участвал е като консултант в реализацията на високобюджетен мюзикъл на Бродуей – „Пипин“ / Pippin (2015), отличен с наградата „Тони“. Стефан Плачков е професионален артист в жонглирането, свободното балансиране върху стълба, въртенето на кубове и комедията. Изявявал се е в престижни фестивали в Рим, Париж, Берлин.

Внучка на Чарли Чаплин вдъхновява

Внучка на Чарли Чаплин вдъхновява

Внучка на Чарли Чаплин вдъхновява

Внучка на Чарли Чаплин вдъхновява

Внучка на Чарли Чаплин вдъхновява

Снимки:
1. Плакат на спектакъла „Ла Комедия“ (La Comedia).
2. Алина и Стефан Плачкови в кадър от спектакъла „Ла Комедия“ (La Comedia).
3. Алина и Стефан Плачкови на Олимпиадата в Сочи, 2014 г.
4. Алина и Стефан Плачкови жонглират с 10 топки по време на представление в Чикаго.
5. Алина Плачкова жонглира на пиано.
6. Стефан Плачков представя „Кубът“.
7. Стефан Плачков заедно с Папа Йоан Павел II през 1993 г. във Ватикана.
8. Виктория Чаплин, Алина Плачкова и Жан Батиста Тиери (от ляво на дясно) по време на приятелска среща в Париж.
9. Стефан и Алина по време на работата им на Бродуей с екипа на спектакъла „Пипин“ (Pippin).
10. Джордж Дейвис (прадядо на Алина) си партнира с Бъстър Кийтън.
11. Джордж Дейвис играе заедно с Чарли Чаплин във филма „Циркът“.
12. Принц Рение III и принцеса Грейс заедно с техните деца - принц Алберт II и принцеса Каролин от Монако гледат шоу с участието на родителите на Алина в Монте Карло.
13. Бабата и дядото на Алина заедно с Джина Лолобриджида и Емилиен Буглион.
14. Братята Кастор (чичовци на Алина) заедно с принцесата на Монако – Стефани.
Фото: Личен архив