Раждане за 3 или 3000 лева

Раждането на осигурените българки им струва 0.00 лв., твърдят от Здравната каса. На практика обаче повече от 70% от майките плащат преди или по време на раждането. Такива се резултатите от проучване на “9 месеца”, в което се включиха 400 майки на деца до 1 година от 34 града на страната.

11% от майките признават, че при постъпването им в болницата е имало нерегламентирани плащания. 30% са платили между 1000 и 2000 лв. за раждане с екстри. Повечето болници са включили тези суми в ценоразписите си и ги получават съвсем законно.

Най-често се плаща за избор на екип. Родителите не желаят де се доверят на дежурния лекар, който ще е на смяна по време на раждането и са готови да платят колкото им се поиска проследяващият бременността да води раждането. Плаща се и за раждане със секцио пожелание, за престой във VIP стая, под формата на дарение. Най-скъпо е за столичанки - сумата може да стигне 3000 лв., но най-често е около 1000 лв. Две болници си поделят първенството по наистина безплатни раждания и добро отношение на персонала – СБАЛАГ “Майчин дом” и ІІ МБАЛ - София.

Проучването на “9 месеца” показа, че Варна и Велико Търново са не само едни от най-добрите градове за живеене, но и най-евтини за раждане. Около 65% от родилите в тези градове или не са платили нищо, или са заплатили само консумативи. Майките цитират суми като 50 стотинки на вечер за ВИП стая или сметка за цялото раждане 3.75 лв. В Бургас може да се изберат и акушерка и анестезиолог – цената е 150 лв. на човек.

Често родилките се съмняват, че нерегламентирано са им искани пари. Коментарът на Здравната каса: “Очакваме сигналите на здравноосигурените майки! Пазете документи, удостоверяващи плащанията за прегледите и за раждането, и се обърнете към нас, но не анонимно”, съветва д-р Галя Йорданова – директор на Дирекция “Извънболнична помощ” в НЗОК.

Лекарите обясняват плащането на крупни суми за щастливото събитие с твърда икономическа логика – има ли търсене – има и предлагане. Повече данни от проучването ще бъдат публикувани в бр. 153 и бр. 154 на списание “9 месеца”.

Списание “9 месеца”