Мариела Гемишева с проект за музея на розата

„Модни обекти в цветовете на розата” на доц. д-р Мариела Гемишева – носител на „Златна игла“ на Академията за мода – е създаден специално за Музея на розата в Казанлък и реализиран в рамките на „Фестивала на розата ‘2018”. Инсталацията представлява Site-specific творба – или художествено/концептуална намеса в специфично тематичната среда без да променя съществуващата експозиция, в случая в пространствата на уникалния Музей на розата в гр. Казанлък. Site-specific е съвременна визуална форма, ефективно провокираща модерни и различни гледни точки на възприятие „оживяващи” и даващи нов пулс на т.н. „застинала” музейна експозиция.

Мариела Гемишева с проект за музея на розата

Инсталацията „Модни обекти в цветовете на розата” е следствие на ретроспективния проект „Автопортретна инсталация в розово” на известния моден дизайнер и съвременен художник Мариела Гемишева, родена в Казанлък. В този си проект, състоящ се от модни обекти, скулптури, рисунки, фотографии и видеофилми тя събира основни моменти от работата си като художник – моден дизайнер от последните 20 години. При откриването на проекта е представено и нейното последно арт издание „Автопортрет” с фотографии, текстове и интервюта, показващи един забележителен за съвременното ни изкуство артистичен опит. Сред авторите са Яра Бубнова и Демна Димитрова, а дизайнът на книгата е дело на Кирил Златков.

От 1-ви до 18-ти май в инсталацията ще бъдат специално изложени и авторските тоалети на Мариела Гемишева с които „Царица Роза“ 2018 и нейните подгласнички ще бъдат облечени за тази юбилейна 50-та година на конкурса „Царица Роза“ в Казанлък. Асистент дизайнери по проекта са: Йелена Кесич, Михаела Славева и Светослав Колчагов. Ателие – Петя Джукелова, фото студио – Александър Нишков.

Доц. д-р Мариела Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплина „Моден проект“ на специалност „Мода” в Националната художествена академия в София. Мариела Гемишева е известна с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. Влиза и в ролята на модел пред обектива на Александър Нишков за „Автопортрет” (2008 г.). За Мариела Гемишева изкуството е: „практика, комуникация, процес, неспокойствие – динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм” („Себе-познание” – разговор на Владия Михайлова с Мариела Гемишева за модата, изкуството и модерната жена, в: Intelligent life, пролет 2008 г.) Тя е и основен гост-дизайнер с авторски модни колекции на международни модни форуми като Аssembly Designefestival в Грац; MODEPALAST във Виена за периода 2005–2016 г. Провокацията е съществен елемент в нейните работи, а според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства” (Каталог „In search of Balkania”, Роджър Коновър, 2002 г.)

Мариела Гемишева с проект за музея на розата

В международни групови и самостоятелни проекти Мариела Гемишева е работила с куратори като Харалд Зееман, Питър Вайбъл, Еда Чуфер, Роджър Коновър, Хедвиг Заксенхубер, Небойша Вилич, Яра Бубнова, Мария Василева, Лъчезар Бояджиев и др. Нейни работи са притежание на Софийска градска художествена галерия в София, ESSL MUSEUM – Виена, Gass Art Gallery – Tорино, както и на много други частни и публични галерии и колекции.

http://www.marielagemisheva.com/projects.html http://www.nha.bg/bg/stranica/mariela-metodieva-gemisheva-docent-d-r http://gemisheva.com/Guns-and-Roses-Oil-Lookbook

Снимки:
1. Авторските силуети на Мариела Гемишева за „Царица Роза“ 2018, представени от студенти от специалност „Мода“ в НХА.
2. Покана за официалното откриване на проекта.
Фото: Личен архив