Предстои шестото издание на Sofia Fashion Week

* Български и чуждестранни модни брандове и дизайнери представят актуални колекции на седмицата на модата в София

Силвия Тодорова

Sofia Fashion Week SS 2018 ще се състои от 27 до 30 март и традиционно ще се проведе в зала ЕФЕ на хотел „Маринела“. Шестото издание на седмицата на модата в София ще премине в четири тематични вечери с участието на общо 36 модни бранда. Събитието ще предложи на почитателите на модата много блясък, стил и красота, а ексклузивна информация за него беше предоставена по време на пресконференция, днес 22 март в хотел „Маринела“.

Водещ на пресконференцията беше проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, който представи събитието и всеки от участниците: Мария Бонева – съорганизатор и официален медиен партньор – Code Fashion TV; Бойко Манев – организатор на събитието, представител на хотел „Маринела“, Калина Паскалева – PR на Sofia Fashion Week SS 2018. В пресконференцията участваха и дизайнерите, които ще открият отделните вечери: Евгения Живкова – дизайнер на модна къща „Жени стил“ и трикратен носител на „Златна игла“ на Академията за мода; Христо Чучев – носител на „Златна игла“ 2018 за булчинска мода; Иван Донев – дизайнер на годината за 2018-та, както и Анелия Петкова – собственик на Bridal Fashion – официален представител и агент за България на марките: Pronovias, My Lady, Enzoani, Badgley&Mischka, Sherri Hill, „Модека“ и ROCCCOBAROCCO.

Предстои шестото издание на Sofia Fashion Week

Предстои шестото издание на Sofia Fashion Week

Предстои шестото издание на Sofia Fashion Week

Мария Бонева акцентира върху връзката между модата и развлечението, което е силно застъпено в настоящото издание. Тя съобщи, че Весела Бонева и Светлин Къслев, които ще пеят на откриването първата вечер, специално за Sofia Fashion Week SS 2018 са написали парчето Supper Model, а клипът за него ще се снима в четирите дни в реално време. Сред изпълнителите, които ще се изявят на сцената, са също: Venzy, Pavell & Venci Venc', Балет Megami и Acrobatic Show Megami. Мария Бонева отбеляза, че за атрактивния декор на зала ЕФЕ г-жа Маринела Арабаджиева се е доверила на Events Decor Diamanti, NV flawers и Милена Атанасова – официален декоратор на хотел „Маринела“. Украсата ще включва бели калии, огледала и кристални полилеи. Тя обяви още, че всеки ден от 16:00 до 18:00 часа ще има работен брънч, по време на който желаещите ще могат да се запознаят с дизайнерите от съответната вечер и анонсира тематичните афтърпартита, съответно: първата вечер на генералният партньор Garanti Koza в Sakura Lobby Bar Hotel Marinela; вторта вечер в Street Lounge Hotel Marinela; третата вечер в Club Megami и последната вечер в Зала EFE, където партито ще бъде по модела на световните фешън партита с участието на The best DEEP HOUSE DJ Ahmet KILIC.

Предстои шестото издание на Sofia Fashion Week

Предстои шестото издание на Sofia Fashion Week

Предстои шестото издание на Sofia Fashion Week

Калина Паскалева представи проекта „Добротворчество“, част от събитието, който се реализира съвместно с Професионална гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия”, гр. София. Проектът се осъществява от 30 доброволци, членове на ученическия съвет и от клубовете по фризьорство и козметика в училището, всички на възраст от 14 до 18 години. Стилът и красотата са мотото на училището, затова учениците изработват от рециклирана хартия красиви бижута, костюми, аксесоари, маски, цветя и картички. В първата вечер на 27-ми март четири деца от училището ще представят свои проекти – един от тях беше показан и на пресконференцията от Далия Миланова, ученичка от гимназията.

Предстои шестото издание на Sofia Fashion Week

Предстои шестото издание на Sofia Fashion Week

Евгения Живкова представи два тоалета на модна къща „Жени стил" от колекция пролет-лято 2018 г. – костюм от букле, коприна и памук с разкроено сако и рокля от копринена тафта с флорални мотиви. Дизайнерката ще открие като специален гост първата вечер на 27 март (вторник), която е посветена на представяне на български марки и дизайнери. Тогава на модния подиум ще бъдат показани също колекции на: Djofra Fashion, 29Desires, IMANE, Papena, Fashion House Elena Hristova, Viggo Boutique, Biliana Yotovska Label, Wolf walley, N Style и KWIAT.

Предстои шестото издание на Sofia Fashion Week

Дизайнерът Христо Чучев показа специално за медиите две сватбени рокли от най-новата си колекция, в която залага на светлите тонове на синьо, лилаво, розово, праскова, както и на актуалния цвят вишна. Той използва нетипични за България дантели, а силуетите са предимно в класическата А линия с издължени шлейфове. Христо Чучев ще открие модните дефилета втората вечер на 28 март (сряда), когато ще бъдат представени Haute Couture колекции на български марки и дизайнери: Berna Moda, Princess Fashion Studio, Be Queen Fashion House, Aggressor, Stoyan Radichev, Banderol, Blink.

Предстои шестото издание на Sofia Fashion Week

Анелия Петкова предстви аутфит от колекция пролет-лято 2018 на Roccobarocco – сет пола от естествена коприна с актуалните прозрачни акценти и двулицево яке, при което метализираният ефект е постигнат с една от най-модерните техники на изработка. Модният бранд ще открие третата вечер на 29 март (четвъртък), посветена на гост дизайнери и световни марки. Гости на Sofia Fashion Week SS 2018 със свои колекции ще бъдат също: Bridal Fashion, Carducci, Cesare Paciotti, Bapa Kids, ALL U Re, Nina Naustdal, Narcos, Inside Us, Spenglish. По време на пресконференцията Анелия Петкова представи също рокля на Bridal Fashion, изработена от венецианска дантела със силно изрязан гол гръб и ръчно декорирана с пера от Марабу. Третата вечер специално за ревюто на Cesare Paciotti от Италия ще пристигнат Марко Калчинаро /Marco Calcinaro/ - генерален директор на Cesare Paciotti и Урсула Чекони /Ursula Re Cecconi/ – мениджър продажби.

Седмицата на модата ще бъде закрита с гала вечер на 30 март (петък), когато на сцената ще бъдат представени ексклузивни ревюта. Модните дефилета ще открие Иван Донев – дизайнер на годината, който спечели „Златна игла 2018“ преди броени дни. По време на пресконференцията той представи моделът MIA (Museum of Islamic Art) от неговата емблематична колекция „Мост между културите“, вдъхновена от интериорната архитектура на Музея на ислямското изкуство в Доха, Катар. Последната вечер гостите на събитието ще видят Christian of Roma Hair Show, а ексклузивните ревюта включват колекции на: Sofia Sposa Milano, Evgeniya Borisova Haute Couture и Fashion Gallery Esil Duran.

Предстои шестото издание на Sofia Fashion Week

Специално за предстоящото издание на Sofia Fashion Week ще пристигнат най-известните румънски блогърки Алина и Диана или Fabulous Мuses. Водещи на всяка от четирите вечери ще бъдат Боряна Баташова и Теодор Тодоров. Красивите момичета на Visages Model Group и Inter Models ще дефилират на модния подиум с най-новите колекции, подбрани за Sofia Fashion Week SS 2018. Официалната фотосесия на лицата на седмицата на модата – Деси Кейт Катеринова и Георги Йовчев – е дело на креативния моден фотограф Костадин Кръстев-Коко, също носител на приза „Златна игла“. Снимките на червения килим по време на предстоящата седмица на модата ще бъдат заснети от „Хайлайф“.

Снимки:
1. Участниците в пресконференцията: Иван Донев, Христо Чучев, Евгения Живкова, проф. Любомир Стойков, Мария Бонева, Бойко Манев, Калина Паскалева и Анелия Петкова (от ляво на дясно).
2. Иван Донев, Христо Чучев, Евгения Живкова, проф. Любомир Стойков, Калина Паскалева, Бойко Манев, Мария Бонева, Анелия Петкова и Силвия Симова (от ляво на дясно).
3. Евгения Живкова с манекените, които представиха модели от нейната колекция.
4. Иван Донев с манекена, който представи роклята MIA.
5. Христо Чучев с манекените, които представиха неговите булчински рокли.
6. Анелия Петкова с манекенка, която представи рокля на Bridal Fashion.
7. Аутфит на ROCCCOBAROCCO.
8. Далия Миланова с тоалет от проекта „Добротворчество“.
Фото: © Хайлайф
– 11. Лицата на Sofia Fashion Week SS 2018 – Деси Кейт Катеринова и Георги Йовчев
Фото: © Костадин Кръстев – Коко