Жан Пол Готие с ревю посветено на Пиер Карден

Авангардният моден дизайнер Жан-Пол Готие направи ревю, вдъхновено от 60-те години на 20 в., посветено на Пиер Карден, при когото е направил първите си стъпки в света на модата.

„Вие сте моят наследник“, каза 95-годишният Пиер Карден, поздравявайки Жан-Пол Готие зад кулисите.
„Аз съм миналото, а вие сте бъдещето“, каза още легендата на френската мода и икона на футуристичния стил, признавайки „таланта“ и „личността“ на своя бивш асистент.

Жан Пол Готие с ревю посветено на Пиер Карден

Жан-Пол Готие прави първите си стъпки при Карден едва на 18 години, без да е стъпвал в модна школа.
"Той сигурно хареса цветовете на моите скици, които все пак не бяха лоши", шегува се 65-годишният моден дизайнер, който посвети своето дефиле пролет-лято на „един човек на свободата. В момента в модата има изключително много маркетинг, което наистина е от значение. Това ме кара да мисля за времето, когато започнах. Тогава имаше много творческа свобода, беше щастливо време, имаше много креативност, особено при Пиер Карден“, спомня си Жан-Пол Готие.

В неговото дефиле манекените излизаха през кръгла врата, около която се прожектираха движещи се светлинни кръгове, предизвикващи хипнотичен ефект. Шоуто преминаваше под звуците на песента на Жак Дютрон, който пее за „професионалните плейбои, облечени от Карден и обути от Карвил".

В тази атмосфера от 60-те години, моделите преминаваха, облечени основно в черно и бяло, а десените на дрехите бяха с оптични ефекти – кръгове, вълни, сфери и линии, в непрекъснато движение, следвайки движенията на манекените. Като цяло тази колекция бе по-изчистена от обикновено. „Опитах се да махна нещата, които бяха в повече. Понякога имам склонността да се разпилявам, да съм доста „бъбрив“, обяснява Готие. Той показва, че е запомнил съветите на своя ментор.

Жан Пол Готие с ревю посветено на Пиер Карден

„Веднъж Пиер Карден видя една от моите скици и ми каза: „Махнете това, има твърде много идеи, работете по-чисто“, припомня си той. Наличието на много азиатски манекени в ревюто напомня, че Пие Карден преди много други, тръгна да покорява света, работейки в Япония, Китай, Виетнам. „Той бе първия във всичко“, не пропуска да подчертае Жан-Пол Готие, който не скрива възхищението си от своя учител.

БГНЕС