Светлина и тъмнина в една картина

* Трета самостоятелна изложба на Мая Цанкова в галерия „Финес“

Силвия Тодорова

Художничката Мая Цанкова представи изложба-пърформънс „Тъмна светлина“ в галерия „Финес“. Ключова за изложбата е идеята за събиране на светлина и тъмнина в една картина. Експозицията включва над 40 непоказвани досега творби. Десет от тях представляват „светеща живопис“ – оригинален творчески експеримент, при който рисунката е отпечатана върху коприна и осветена, така че изпъква съчетанието на цветовете. Палитрата от багри, на която се спира художничката, включва: синьо, златно, малиново, „топло“ сиво, капучино и черно като основа.

Светлина и тъмнина в една картина

Светлина и тъмнина в една картина

Светлина и тъмнина в една картина

По време на официалното откриване Мариела Табакова, собственик на галерия „Финес“, отбеляза, че това е третата самостоятелна изложба на художничката, която се представя в галерия „Финес“.
„Тази изложба доказва, че Мая е творец, който непрекъснато търси и има желание да се развива. Тя е един невероятен колорист с много тънко чувство за движение и полет на въображението. Картините й са наситени с много чувство, сензитивност и с чисто по женски предадена топлота: устрем, къде мъка, къде радост, но при всички случаи много силно въздействащи“, сподели Мариела Табакова, която не пропусна да отбележи, че картините на Мая Цанкова са свързани и с нейната работа като интериорен дизайнер:
„Светещите творби са нещо ново, нетрадиционно, непоказвано досега – творби, които от една страна въздействат като произведения на изкуството, а от друга – са един уникален елемент за интериора“, допълни тя.

Светлина и тъмнина в една картина

Светлина и тъмнина в една картина

Светлина и тъмнина в една картина

По време на официалното откриване проф. Любомир Стойков, преподавател в Националната художествена академия, сподели: „За мен тези произведения са много нежни и красиви послания, които същевременно са чаровни и харизматични. Днес, ние хората, имаме нужда точно от такова изкуство, което едновременно ни разтоварва и зарежда.

Светлина и тъмнина в една картина

Светлина и тъмнина в една картина

Светлина и тъмнина в една картина

Високотехнологичните послания на авторката са заредени с мечтателност, изящество и съдържат покана за дискретен релакс. В заглавието – оксиморон „Тъмна светлина“ акцентът не е нито върху светлината, нито върху тъмнината, защото те не трябва да се делят. Това е единство – естетическо, духовно, емоционално, човешко.“

Светлина и тъмнина в една картина

Името на изложбата подчертава това, че картините са тъмни, а дават светлина. Контрастът е основен, търсен ефект, постигнат от една страна чрез черния фон и яркостта на цветовете, и от друга – чрез осветяването на част от рисунките, отпечатани върху платно. В изложбата присъстват абстрактни, фигурални и декоративни рисунки, като в голяма част от тях се различават силуети на човешки фигури, има и ясно изрисувани животни – коне, водни кончета и др. Картините излъчват експресивност, смело движение и динамика, но също така нежност, чувственост и поетичност. Върху три от творбите художничката е изрисувала и свои стихове. Основната техника, с която Мая Цанкова работи е "мокро в мокро", при която върху мокри листа се нанасят мокри бои. Тя използва предимно акрил, който комбинира с акварел.

Светлина и тъмнина в една картина

Вдъхновението на Мая Цанкова за „светещите картини“ е свързано с реклама, която е видяла по време на работата си като интериорен дизайнер. За тях художничката е избрала част от своите по-абстрактни рисунки. При този творчески експеримент, който съчетава съвременна технология и живопис, самата рисунка е запазена в първоначалния й вид. Тя е отпечатана върху платно, което дава възможност картината да бъде осветена. Използвани са метални кутии, в които отзад се слага осветление и по много фин начин платното се опъва отгоре, а светлината преминава през него. Така се създава ефектът на светеща картина.

Светлина и тъмнина в една картина

Мая Цанкова завършва Националната художествена гимназия за изящни изкуства „Илия Петров”, с ръководител Димитър Стефанов през 1996 г. През 2002 г. придобива специалност „Изкуство на книгата” при проф. Румен Скорчев във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методи”. Сред художниците, на които се възхищава и едновременно са й повлияли са: Микеланджело, Гоген, Кандински, Егон Шиле и Иван Милев. Първата й самостоятелна изложба е озаглавена “Синя фантазия” (2013 г.) и акцентира върху експресията на цвета. "Уловени пориви" (2015 г.) е втората самостоятелна изложба на Мая Цанкова, в която тя изследва състояния на човешката фигура, породени от различни преживявания в динамиката на заобикалящата ни среда. От години Мая Цанкова се занимава с интериорен дизайн.

Светлина и тъмнина в една картина

Снимки:
1. Художничката Мая Цанкова
2. Мая Цанкова и проф. Любомир Стойков
3. Проф. Любомир Стойков, Мая Цанкова и Мариела Табакова
4. – 6. Част от „светешите“ картини в изложбата „Тъмна светлина“
7. – 10. Картини на Мая Цанкова от изложбата „Тъмна светлина“
11. Проф. Любомир Стойков и Олга Сандова
12. - 13. Проф. Любомир Стойков и гости на изложбата.
Фото: © Евгения Германова / MG Design Studio