Почина дизайнерът на едни от най-бляскавите тоалети в Холивуд

Френско-тунизийският дизайнер Азедин Алая почина на 77-годишна възраст, съобщиха от неговата модна къща в събота.

Почина дизайнерът на едни от най-бляскавите тоалети в Холивуд

Авторът на едни от най-бляскавите вечерни рокли, носени в Холивуд, отказваше да участва в международните седмици на модата и представяше своите нови колекции, когато сам реши.

Добил популярност през 80-те години, дизайнерът организираше своите ревюта в парижкия си магазин, печелейки вярна клиентела, която търси лукс без излишна помпозност. Сред неговите верни почитатели бе бившата първа дама на САЩ Мишел Обама, супермоделът Наоми Кембъл, която дълго време е негово протеже, и други.

Алая е роден в семейство на фермери в Тунис през 1940 г. Завършва скулптура в училището по изкуства в столицата и впоследствие работи като помощник в шивашко ателие в един от бедните й квартали.

Почина дизайнерът на едни от най-бляскавите тоалети в Холивуд

През 50-ти години се мести в Париж, където работи за марки като „Диор“ и „Ги Ларош“, преди да започне самостоятелната си кариера. Той става известен с женствените, секси тоалети и подчертаването на женските форми. През годините негови музи са били френската певица и актриса Арлети, холивудската икона Грета Гарбо и певицата и актриса от Ямайка Грейс Джоунс.

През 2000 година сключва договор за съвместна работа с „Прада“, но го прекратява седем години по-късно, за да се присъедини към швейцарската марка за луксозни стоки „Ришмон“.

БГНЕС