Шанел с луксозен бумеранг, който разгневи аборигените

Френската модна къща „Шанел“ започна продажбата на луксозни бумеранги по 1460 долара, с което предизвика недоволството на коренното население на Австралия.

Правозащитници, отстояващи интересите на аборигените, заявиха, че френската компания се опитва да печели от традиционната австралийска култура, с което оскърбява и унижава представителите на коренното население.
„Не разбирам с какво това се различава от евтиния фалшив бумеранг, който може да бъде купен на летището. Това просто е една по-скъпа версия...“, каза пред Би Би Си директорът на организацията Indigenous Arts Code Габриела Съливан.

От Indigenous Arts Code вече няколко години лобират за забраната на вноса в Австралия на фалшифицирани австралийски предмети на изкуството и културата като бумеранги и духови музикални инструменти.

Шанел с луксозен бумеранг, който разгневи аборигените

Бумерангите се произвеждат ръчно от аборигените, но често туристи носят у дома си сувенири, произвеждани в големи количества в чужбина. По този начин коренното население бива лишавано от възможността да продава автентично произведените от тях.

В продължение на два дена „Шанел“ беше подложена на критики в социалните мрежи. В резултат на това от компанията бяха принудени да публикуват заявление, в което казват, че уважават културата и съжаляват, че представители на някои култури се смятат за оскърбени. Но не споменават и дума за прекратяване на луксозните бумеранги.

Активистът за защита на аборигенската култура Наюка Гори заяви, че необичайното решение на „Шанел“ е „толкова погрешно, че чак е абсурдно“. Той също така допълни, че коренното население в Австралия е сред най-непривилегированата част на обществото и ежедневно трябва да се бори, за да запази традициите си.

Масовото недоволство от „Шанел“ започна, след като американският гримьор Джефри Стар публикува в социалните мрежи снимка на бумеранга.

В отговор на критиките от „Шанел“ публикуваха изявление, в което посочват, че са „изключително отдадени на това да уважават всички култури и съжаляват, за това, че някой може да се почувствал обиден“.

Бумерангът играе важна роля в културата на аборигените в продължение на хиляди години като предмет, служещ за работа и развлечение.

БГНЕС