Не на слабите модели, обяви Франция

Във Франция влиза в сила закона , който забранява кльощавите моделки в модния бизнес.

Забранява се на работодателите да наемат прекалено слаби моделки, на които едва ли не им се борят ребрата , а скелетът се откроява релефно върху кожата.

Сега при кандидатстване за работа момичетата трябва да предоставят медицинска справка , която потвърждава общото им физическо състояние.

Справката трябва да посочва индекса на телесната маса, който се определя според теглото и ръста на човека. Кандидатките за модния подиум трябва да са с тегло най-малко 55 кг и височина 1,75 метра , преди да разчитат на договор. Тези данни трябва да имат и работодателите, преди да предложат договора.

Забранено е на всяко лице, чийтo индекс на телесна маса е по-нисък от определените референтни стойности от Министерството на здравеопазването, да практикуват професията на модел , става ясно от закона.

Не на слабите модели, обяви Франция

Законът предвижда затвор до шест месеца за агентите и до 75 000 евро глоба за агенциите , които не спазват закона и назначават твърде слаби модели. Основната цел е да се противопостави срещу идеализирането на прекомерно слабите тела, което се отразява отрицателно върху здравето.

Франция е четвъртата държава, която обяви война на кльощавите моделки. Преди нея това сториха трите И-та - Италия, Испания и Израел .

БГНЕС