10 любопитни факта за броколите

В днешното ежедневие, остава все по малко време да се храним здравословно и да се образоваме по отношение на храната, която приемаме. Има толкова полезни и в същото време, толкова вредни храни.

Ако знаем ползите и вредите от приема им, може би другия път ще се замислим какво ядем?

Ето някои любопитни факти от foodpanda, относно зеленчука броколи.

10 любопитни факта за броколите

1. Броколите идват от Средиземноморието и по точно Италия. Те са познати на човечеството още от времето на древните римляни през 6-и век преди новата ера.
2. Броколите са член на семейството на зелето. Името им произлиза от италианската дума broccolo, което означава, цъфтящ връх на зеле.
3. Броколите са с много високо съдържание на витамин С. Една чаша нарязани броколи е еквивалентна на чаша портокал.
4. Броколите са също с много високо съдържание на витамин А, който е от изключително значение за зрението и помага в борбата с ракови клетки.
5. Броколите са с високо съдържание на фибри, които са от огромно значение за правилното фукнциониране на човешкия организъм.
6. Томас Джеферсън, един от бащите-основатели на САЩ, е бил фен на броколите и е първият, който внася семена и засажда вкусният зеленчук през май 1767 г.
7. Броколите съдържат кемпферол. Той е с противовъзпалително действие, помага в борбата срещу рак и при сърдечно-съдови заболявания и диабет.
8. Калифорния, позната като "златният щат", произвежда 90% от броколите в САЩ. Някои медии предлагат да бъде преименувана в „Щат на броколите“.
9. Броколи също играе ключова роля във филмовата поредица за Джеймс Бонд. Е, поне с наименованието си. Продуцентът на култовата поредица е небезизвестният Алберт Броколи.
10. Китай произвежда над 8 милиона тона от вкусното броколи, а според данни на американското министерство на земеделието, САЩ са третият най- голям производител в света.

БГНЕС