Българка представи колекция на седмицата на модата в Осло

Силвия Кабаиванова

* Ивелина Дагсволд живее в Норвегия от седем години, нестандартното име на колекцията й разпалва страстите сред норвежците

Ивелина Дагсволд е от Стара Загора, на 32 години, но от седем години живее в Норвегия. Завършила е пловдивския университет "Паисий Хилендарски", в България е работила като журналист. Заминава за Норвегия, за да реализира мечтата си да учи моден дизайн. В Осло завършва Изкуство и дизайн в Oslo university college. Уаства в различни конкурси за мода, но първата и професионална изява е на седмицата на модата в Осло. След като изпраща скици и е одобрена, от май до 10 август тя трескаво подготвя своята колекция. Марката, с която представя колекцията е "nÅrsk". В превод това означава "норвежко". Интересното е, че думата е написана погрешно. Правилното е "norsk". Идеята и е: "Аз съм чужденка и затова пиша думата погрешно, но живея в Норвегия и затова марката носи името норвежко". Доста шум се вдига около това име, някои го приемат като ирония, други решили, че наистина е сбъркала правописа на думата ... В крайна сметка това се оказва добра реклама за Ивелина.

Модели от колекцията на Ивелина Дагсволд (Ivelina Dagsvold)Модели от колекцията на Ивелина Дагсволд (Ivelina Dagsvold)

Модели от колекцията на Ивелина Дагсволд (Ivelina Dagsvold)Модели от колекцията на Ивелина Дагсволд (Ivelina Dagsvold)

На Oslo Fahsion week (OFW) дизайнерката участва с 10 облекла и 10 манекена. Използва нови лица, на които дава шанс за изява. Колекцията е приета много добре, веднага след ревюто Ивелина е интервюирана от FASHION TV. В почти всички норвежки национални вестници се пише за марката "nÅrsk" с положителна критика на колекцията.

Модели от колекцията на Ивелина Дагсволд (Ivelina Dagsvold)Модели от колекцията на Ивелина Дагсволд (Ivelina Dagsvold)

Колекцията на Ивелина Дагсволд е базирана на контраста. Докато е купувала платовете за колекцията в Париж, тя е впечатлена от контраста между богатите и просяците на улицата, който стои в основата на колекцията. Ивелина показва своя стил и не се влияе от тенденциите. Стилът е класически, но в същото време отразява новото мислене.

Дрехите са предназначени за клиента, който иска да се отличи от другите, за жени, които искат да са секси, женствени и елегантни. Материите са лен и коприна в нюансите на кафявото, зеленото, бялото. В моделите има много асиметрия, детайли, ципове, копчета.

Ивелина подготвя Интернет магазин, в който дрехите ще могат да бъдат закупувани през Интернет.

Снимки:

1. - 6. Модели от колекцията на Ивелина Дагсволд (Ivelina Dagsvold)
7. Ивелина Дагсволд дава интервю за FASHION TV
8. Модел от колекцията на Ивелина Дагсволд, зад който се вижда марката "nÅrsk"

Модели от колекцията на Ивелина Дагсволд (Ivelina Dagsvold)