Само след дни ще са ясни най-стилните българи

* Пищен ревю-спектакъл на официалната церемония „БГ модна икона 2016“

Силвия Стоянова

Академията за мода ще награди най-стилните българи за 2016 година на официална церемония на 14 декември във Витоша Парк Хотел. Носителите на приза за елегантност „БГ модна икона 2016” ще бъдат обявени по време на изисканото събитие, а дотогава имената им ще бъдат пазени в тайна. Стилен ревю-спектакъл по традиция ще покаже актуални модни колекции преди официалната церемония. Водеща на събитието ще бъде чаровната актриса Елен Колева.

Само след дни ще са ясни най-стилните българи

Престижният конкурс на Академията за мода се организира за осма поредна година и за периода на своето съществуване призът "БГ модна икона" се утвърди като най-авторитетната годишна награда за стил и елегантност в България. Номинирани като най-елегантни тази година при жените са: Александра Сърчаджиева, Ани Цолова, Десислава Стоянова, Диляна Попова, Ивет Лалова, Илиана Раева, Йоана Буковска, Мира Добрева, Михаела Филева, Цвети Пиронкова, а при мъжете: Антон Хекимян, Валентин Михов, Димо Алексиев, Захари Бахаров, Любен Дилов – син, Любо Киров, Мирослав Боршош, Ники Кънчев, Николай Дойнов, Юлиан Вергов.

Само след дни ще са ясни най-стилните българи

Проф. д.н. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, определи номинациите като изключително актуални и достойни: “От година на година ролята на конкурса за стил „БГ модна икона“ расте постоянно. Хората, общественото мнение стават все по-чувствителни на тема дрес код, адекватна визуална култура, естетически вкус. Бурните негативни реакции и критики във връзка с гафовете на политици и дипломати в публичното пространство напоследък са особено показателни. Академията за мода и лайфстайл журналистите у нас се стремят да прилагат най-високи критерии, за да отличат и стимулират родните лидери на стила – онези влиятелни и харизматични личности, които не само притежават и демонстрират елегантност, но и професионализъм, перфектно публично поведение, модерна култура и убедителна репутация. Сегашните номинации отново показват, че у нас има такива позитивни образци, и че те трябва да бъдат отличени и популяризирани“. По традиция всеки победител ще получи пластика, изработена от най-добрия български бижутер – Анжело Красини. Статуетката е интерпретация на първото облекло на Адам и Ева – смокиновия лист – с образите на едни от най-прoчутите дизайнери и модни икони.

Само след дни ще са ясни най-стилните българи

Специални гости на събитието ще бъдат български и чуждестранни дизайнери и модни къщи, както и талантливата певица и актриса Марина Кискинова. Ревю-спектакълът ще открие трикратната носителка на „Златна игла“ на Академията за мода – дизайнерката на модна къща „Рошавата гарга“ – Албена Александрова, която ще представи колекция вдъхновена от красотата и величието на руската столица. Дизайнерът Христо Чучев подготвя специално за събитието изтънчена комбинация от мода и музика. Той ще представи официална дамска колекция с шикозни вечерни рокли от дантела, а момичетата от Destiny Quartet с елегантност и финес ще представят част от колекцията на дизайнера.

Само след дни ще са ясни най-стилните българи

Бляскави официални тоалети, вдъхновени от скъпоценните камъни, ще покаже дизайнерът Стоян Радичев. Fashion Gallery Esil Duran ще представи една различна колекция в бяло с дизайнер Есил Дюран. Нестандартно атрактивно представяне е замислила и дизайнерката на MEGZ – Миглена Каканашева. Българската марка очила KWIAT ще покаже актуални модели очила от колекция 2017 – комбинация от класика и иновация. Талантливата млада дизайнерка Меги Петкова ще представи колекция, решена в класически линии, пастелни цветове и дантела. Официални дамски рокли и мъжки костюми от колекцията си за 2017-та година ще покаже и модна къща „Бандерол“ с дизайнери Десислава Дамянова и Никола Карадамянов. А модна къща „Агресор“ с дизайнер Марияна Папаличева ще представи колекция мъжка мода в стила на градския шик.

В ревю-спектакъла със свои произведения ще участват и студенти на проф. Любомир Стойков от Национална художествена академия, специалност „Мода”: Теодора Спасова – носител на Златна игла 2016 в категория “Най добър млад дизайнер”, както и Петя Балева, Виктория Динева, Виктория Райкова, Мари Сироваткова и Катерина Картакова от Чехия, Велиана Лобошка, Християна Димитрова, Стефани Тодорова, Мария Делчев от Сърбия, Моника Маркова, Виктория Добрева, Ани Добараджиева, Вилияна Карушкова и Ирина Матов.

Само след дни ще са ясни най-стилните българи

Подготовката и хореографията на ревю-спектакъла са поверени на Боян Караиванов. За прическите на Елен Колева, Марина Кискинова и момичетата от Destiny Quartet ще се погрижи екип от коафьори на SELENA ES. Професионалистите от Max Factor ще подготвят грима на манекените, а техните прически ще са дело на Надежда Радева и екипа на салон за красота Beauty Club.

Само след дни ще са ясни най-стилните българи

По време на събитието за първи път ще бъде представен новият дизайн на емблематичната бутилка на Martini, а гостите ще могат да се насладят на коктейли с Martini Bianco и Martini Rosso. Изисканият коктейл, предвиден за финала на „БГ модна икона 2016“, включва и специална селекция вина – серия Bisou и серия Castellum от изба „Карабунар“.

Гостите ще могат да опитат също от кулинарните предложения на „Рай кетъринг” и от изкушаващите десерти на сладкарници „Неделя”.

Само след дни ще са ясни най-стилните българи

Само след дни ще са ясни най-стилните българи

Само след дни ще са ясни най-стилните българи

Само след дни ще са ясни най-стилните българи

Само след дни ще са ясни най-стилните българи

Снимки:
1. Елен Колева – водеща на „БГ модна икона 2016“ / Фото: © Личен архив
2. Марина Кискинова / Фото: © Василена Василева
3. Модел на дизайнерката Албена Александрова / Фото: © Антон Марков
4. Модел на дизайнера Христо Чучев / Фото: © Костадин Кръстев-Коко
5. Модел на дизайнера Стоян Радичев / Фото: © Антон Марков
6. Модел на певицата-дизайнер Есил Дюран / Фото: © Антон Марков
7. Модел на MEGZ с дизайнер Миглена Каканашева / Фото: © Антон Марков
8. Модел на модна къща „Агресор“ / Фото: © Антон Марков
9. Модел на българската марка очила KWIAT / Фото: © Хайлайф
10. Модел на модна къща „Бандерол“ с дизайнери Десислава Дамянова и Никола Карадамянов / Фото: © Антон Марков
11. Модел на младата дизайнерка Меги Петкова / Фото: Личен архив

С любезното съдействие на:

САМО СЛЕД ДНИ ЩЕ СА ЯСНИ НАЙ-СТИЛНИТЕ БЪЛГАРИ