Постигнете идеален хормонален баланс

Тялото на всеки един от нас е крехка екоситема, която трябва да се поддържа постоянно, за да може да функционира правилно. Храните, добрите и вредните навици влияят на цялостното ни здраве, включително и на регулацията на хормоналните ни нива. А неконтролируемото им бушуване е също толкова опасно, колкото и занижените им стойности. За щастие, учените са разкрили множество естествени начини, по които да ги балансираме, така че организмът ни да бъде винаги във форма.

Постигнете идеален хормонален баланс

Тестостерон
Най-добре познатият мъжки хормон, тестостеронът, е отговорен за оформянето на характерното за мъжете полово развитие през младостта. Освен това обаче той оказва пряко въздействие върху увеличаването на мускулната маса и сила, както и на костната плътност. Други характерни функции за тестостерона са увеличаване на либидото и агресивността.

Според статия в мъжкото списание Men’s Fitness соевите продукти, като едамаме и тофу, химически избеленото бяло брашно и прекомерната употреба на алкохол водят до рязък спад на хормона. Списанието обаче посочва и как мъжкият хормон може да бъде стимулиран. За целта е нужно мъжете да превърнат в свои първи приятели гроздето (не виното от него!), рибата тон, грейпфрутите, червеното месо и яйцата.

Естроген
Правилното хранене играе важна роля и за баланса на естрогена – женския хормон, който регулира менструалния цикъл, влияе на растежа на бюста и пази костите и при двата пола. Американския сайт за фитнес препоръки и здравословно хранене “Livestrong” подчертава, че нивата на естроген или по-точно завишените им стойности имат ключово значение за метаболизма в женското тяло и са една от основните причини за затлъстяването.

За контролът на естрогена, а с него и на теглото на жените, е необходимо в менюто си да включат задължително пълнозърнести храни, соя, пресни плодове и кръстоцветни зеленчуци (особено броколи, карфиол и зеле).

Адреналин
Адреналинът и норадреналинът ускоряват обмяната на веществата и благоприятстват превръщането на гликогена в черния дроб в глюкоза и така повишават концентрацията и в кръвта. При състояние на напрежение или стрес секрецията на адреналин и норадреналин се повишава. Това може да доведе до замаяност, постоянно раздразнение, липса на спокойствие и други симптоми, свързани с безпокойството. За да го контролираме, трябва да се научим да контролираме и стреса, на който се излагаме.

Някои естествени методи за редуциране на стреса включват медитация или физическата активност. Антистресовите храни също могат да спомогнат да баланса на адреналина в организма ни. Такива са комплексните въглехидрати (овесени ядки, хляб), цитрусовите плодове, спанака, ядките и прясното мляко.

Кортизол
Кортизолът е още един хормон, свързан със стреса. Вследствие на отделянето му в тялото се случват редица процеси, които да го подготвят за стресова ситуация: увеличава се кръвното налягане, кръвната глюкоза и се потиска действието на инсулина. Освен това той афектира и желанието ни за секс, имунната и храносмилателната ни система. Чесънът е една от храните, участващи активно в поддържането на нормалното ниво на хормона в кръвта. Това се дължи на високото съдържание на витамин С, който е добре известен със своето антиоксидантно действие. Ако нивата на кортизол в кръвта ви са завишени обаче, трябва непременно да се сбогувате със захарта, шоколада и кафето.

Инсулин
Основната функция на инсулина е понижаване нивата на кръвната захар. Осъществявайки я, той блокира процесите на разграждане в тялото и активира тези на изграждане, затова неслучайно е считан за най-анаболния хормон в човешкия организъм. Затова и спортуването, което повишава нивата на инсулин, е препоръчително за диабетици. За да балансираме нивата му в кръвта си, специалистите препоръчват да наблягаме по-честичко на плодове с високо съдържание на фруктоза и богати на фибри храни.

БГНЕС