Над 5000 фолклорни изпълнители ще се представят на Роженския събор

Владислава Андреева

Над 5000 фолклорни изпълнители от цяла България ще се представят от 15 до 17 юли 2016 г. на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Събитието се запазва като най-притегателният и най-мащабният фолклорен форум у нас – народен и национален в истинския смисъл на думата.

Над 5000 фолклорни изпълнители ще се представят на Роженския събор

4 516 са участниците, които ще се изявят във фолклорния конкурс тази година. На Роженските поляни ще се надпяват 168 певчески групи и 29 ансамбъла, а танцовите състави ще са 63. 140 индивидуални изпълнители ще представят песни и свирни от различните фолклорни области на страната. 7 оркестъра са заявили желание за участие в конкурса. 17 са обичаите, чиято сценична възстановка ще припомни богатството на традиционната ни култура.

На четирите сцени ще се представят групи от 207 народни читалища – най-старите културно-просветни институции, които са опазили до наши дни обичаите, традициите и духовните ценности на българския народ. Ще участват и формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др.

Най-малкият участник на сцена ще бъде Виктория Петрова – на 3 години от с. Зафирово, обл. Силистра, която е индивидуален изпълнител на народни песни. Най-възрастният участник на „Рожен-2016“ ще е 85-годишният Стою Чонгаров от оркестър „100 каба гайди”.

Над 5000 фолклорни изпълнители ще се представят на Роженския събор

Оркестрите „101 каба гайди”, „100 каба гайди“ и още стотици други гайдари, и тази година ще огласят Роженските поляни, за да се случи отново т.н. „Чудо на Рожен”. Над 5000 ще са общо участниците на сцените, заедно с изпълнителите при откриването на събора и вечерните концерти, които ще демонстрират таланта и възможностите на българското песенно и танцово изкуство, чиито корени са в неизчерпаемия роден фолклор.

В първата вечер на събора, 15 юли, ще е гала-спектакълът „Роженски звездоброй“ с участието на Володя Стоянов, Нелина, Валя Вълкова, Бинка Добрева, Пепи Христозова и оркестър „Плам“. В Родопската вечер на 16 юли на сцената ще излязат Валя Балканска, Петър Янев, прочутите 101 кабагайди, Фолклорен ансамбъл „Родопа“, Савка Сариева, Румен Родопски, Златина Узунова, Николай Славеев, Фанка и Младен Койнарови, Фамилия Илчеви, Севда Симеонова, Димитър Керемедчиев, Виевска фолк група и др.

Пъстротата на родния фолклор ще бъде съчетана с експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на месни и млечни храни от фермата и на горска техника, конни атракции, народни веселби и нестинари.

Роженските поляни ще бъдат украсени с още по-голямо българско знаме с размери 26 х 300 м. и обща площ 7 800 кв.м. /

В трите дни на събора ще има индивидуални надигравания, исторически възстановки, а от 13:00 ч. всички присъстващи ще могат да се хванат на Голямото роженско хоро.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен-2016“ се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните и Девин и на Министерство на туризма.

Над 5000 фолклорни изпълнители ще се представят на Роженския събор

Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 за 2015 г., посетено от над 350 000 души. Амбицията на организаторите е съборът да се утвърди като най-мащабният форум на българския дух, традиции и фолклор.

Още за Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 на www.rozhen.bg

Снимки:
1. – 3. Над 5000 фолклорни изпълнители от цяла България ще се представят на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“.
Фото: © Фондация „Наследство в бъдещето“