Национален събор на народното творчество и животновъдството „РОЖЕН“

15 – 17 юли 2016 г.

Силвия Стоянова

На 30 юни в Пресклуб БТА се състоя пресконференция по повод „Рожен” 2016. Магията Рожен отново ще завладее Родопа планина и ще обедини цяла България от 15 до 17 юли!

В пресконференцията участваха Симеон Караколев – председател на Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето” и управител на Фондация „Наследство в бъдещето”; Николай Мелемов – кмет на община Смолян; актьорът Васил Михайлов – гласът на Рожен 2016; проф. Румяна Цинцарска – етномузиколог, председател на едно от журитата на Национален фолклорен конкурс „Рожен” и проф. д.н. Любомир Стойков – водещ на пресконференцията. Духът на Рожен и родопската атмосфера на място пресъздадоха със своите изпълнения децата от гайдарски състав „Апостол Кисьов” към Народно читалище „Христо Ботев” към „101 кабагайди”, град Смолян.

Национален събор на народното творчество и животновъдството „РОЖЕН“

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ и през 2016-та ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на месни и млечни храни от фермата и на горска техника, конни атракции, народни веселби и нестинари.

Роженските поляни тази година ще бъдат украсени с още по-голямо българско знаме. Националният флаг ще е с размери 26 х 300 м. и обща площ 7 800 кв.м. Това съобщи Симеон Караколев и призова посетителите на събитието да доведат децата си, облечени в народни носии. Дошлите на роженските поляни в народни носии, ще могат да посетят т.нар. Хайдушко сборище, където ще се предлагат традиционни български ястия, а символичен домакин ще е Сдружение „Родопски хайдути“.

Национален събор на народното творчество и животновъдството „РОЖЕН“

Кметът на Смолян – Николай Мелемов обяви, че на тазгодишното издание на Национален фолклорен конкурс „Рожен“ ще се изявят над 400 групи от всички краища на страната и ще представят народна музика, обичаи, обредност, словесен фолклор и танци. Проф. Румяна Цинцарска акцентира върху общобългарския дух на събора и изключителното разнообразие и фолклорно богатство, които показват хилядите талантливи изпълнители. Всички участници в пресконференцията бяха единодушни, че са нужни подобни родолюбиви събития, обединяващи нацията. „България има нужда от повече България!”, категоричен бе актьорът Васил Михайлов.

Тази година на Роженския събор в алеята на занаятите ще се включат над 80 самобитни майстори на кукерски маски, текстилни килими и килими от естествени кожи, керамика, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, кожени изделия, билкови продукти, бижута, народни носии и инструменти, изделия от дърво, вълна и агнешки кожи, пчелни продукти и др. В мобилни експозиции ще бъдат подредени музейни изложби за скотовъдството по нашите земи и етнографски сбирки от района на общините Смолян, Чепеларе, Девин и Баните.

Национален събор на народното творчество и животновъдството „РОЖЕН“

В трите дни на Събора за най-малките ще има много забавления в Детската творителница. Истински уроци по родолюбие ще има в гостуващото пътуващо читалище „Бащино огнище“. На място с моторна резачка ще се демонстрира изработването на внушителни мечки от дърво.

В първата вечер на Събора ще е гала-спектакълът „Роженски звездоброй“ с участието на Володя Стоянов, Нелина, Валя Вълкова, Бинка Добрева, Пепи Христозова и оркестър „Плам“. В Родопската вечер на 16 юли на сцената ще излязат Валя Балканска, Петър Янев, прочутите 101 кабагайди, Фолклорен ансамбъл „Родопа“, Савка Сариева, Румен Родопски, Златина Узунова, Николай Славеев, Фанка и Младен Койнарови, Фамилия Илчеви, Севда Симеонова, Димитър Керемедчиев, Виевска фолк група и др.

Заради наложените мерки във връзка със заболяването заразен нодуларен дерматит няма да се реализира идеята на организаторите за Събора да има изложение на животни.

За по-добра организация на събора тази година е изработена транспортна схема с алтернативно преминаване през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен, и маршрути за обществения транспорт. Транспортната схема ще бъде публикувана на сайта на събитието, www.rozhen.bg, както и на сайтовете на общините-партньори и на Агенция „Пътна инфраструктура”. В дните на събитието към медиите и в социалните мрежи ще бъде подавана регулярно информация за пътната обстановка. Организаторите призоваха да се използва обществен транспорт от Смолян, Пампорово и Чепеларе, който ще е с капацитет 1000 души на всеки час. За да се избегнат задръствания и тапи е препоръчително да се планира тръгване по-рано.

Национален събор на народното творчество и животновъдството „РОЖЕН“

Палатковият лагер за събитието е разпределен на 6 сектора и за него са осигурени осветление, охрана, мобилни бани и тоалетни. В района ще е забранено паленето на открити огньове, с изключение на барбекюта.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните и Девин и на Министерство на туризма.

Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 за 2015 г., посетено от над 350 000 души. Амбицията на организаторите е Съборът да се утвърди като най-мащабния форум на българския дух, традиции и фолклор.

Още за Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 на www.rozhen.bg.

Фото: © Хайлайф