Детска творителница и занаятчийски изложения на Ирин Пирин - Събора на Югозапада

Силвия Тодорова

Много забавления, игри и уроци по родолюбие ще има за децата на Събора на Югозапада Ирин Пирин. Забавленията и познавателните занимания са организирани със специално внимание от основния организатор на събитието Фондация „Наследство в бъдещето“ , чиято мисия е популяризирането и утвърждаването на българщината и приемствеността между поколенията. В дните на Събора (17,18 и 19 юни) на разложките поляни ще има Детска творителница. За малките посетители на събитието ще има пленер по рисуване, ще могат да сглобяват дървени пъзели, ще рисуват специални фигурки и гърненца.

Детска творителница и занаятчийски изложения на Ирин Пирин - Събора на Югозапада

Уроците по родолюбие ще са в единственото в страната читалище на колела „Бащино огнище“, което ще е гост на Събора. В музейната експозиция на читалището-автобус ще могат да се видят как са изглеждали българските войни през вековете, саби, пистолети и снимков материал. На специален щанд ще се предлага историческа и патриотична литература. Всеки ден от 10,30 и 16,30 часа пътуващото читалище ще организира на открито и специална интерактивна игра. Децата ще разпознават разположени върху огромна карта макети на забележителности от България и ще могат да чуят беседи за историята на нашата страна.

Детска творителница и занаятчийски изложения на Ирин Пирин - Събора на Югозапада

Посетителите на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада ще се насладят също на музейни експозиции и изложение на занаяти. В специална шатра Институтът по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН ще представи пастирската дърворезба, а експозицията на Исторически музей-Велинград „Армъните в България" ще е за бита и поминъка на странстващите пастири армъни - един от най-древните народи на Балканите, известни още като „власи", цинцари" или "куцовласи." В събитието ще участва и Регионален исторически музей-Благоевград, който ще покаже развитието на грънчарството през вековете с постери и съдове от своята постоянна експозиция. Атрактивна за посетителите ще е изложбата на Исторически музей-Разлог „От руното до шарената черга", която ще е съчетана с демонстрации на тъкачество, плетене на мънистени колани и везане на красивите разложки шевици- запески.

Детска творителница и занаятчийски изложения на Ирин Пирин - Събора на Югозапада

На разложките поляни ще има и алея на занаятите, в която ще се включат над 50 самобитни производители на керамика, кожени изделия, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, билкови продукти, бижута, битови ризи, изделия от дърво, оръжия (саби, мечове), килими, народни инструменти, народни носии, пчелни продукти, изделия от вълна и агнешки кожи, свещи и др. На Събора ще се представят и производители на продукти от овче, козе и краве мляко.

Фондация „Наследство в бъдещето“ , основен организатор на мащабните родолюбиви събития Рожен 2016 и Ирин Пирин, налага политика по качеството на млечните продукти и тези от мляно месо – без растителни мазнини, сухо мляко и без соев гранулат.

Детска творителница и занаятчийски изложения на Ирин Пирин - Събора на Югозапада

Ирин Пирин – Съборът на Югозапада се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Разлог, като ще представи фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България. В дните на събитието ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Разлога”, в който ще участват над 5000 изпълнители, и четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”. Край Разлог ще бъдат представени традиционните за региона ястия, народни занаяти, етнографски и музейни експозиции и др.

Още за Ирин Пирин – Съборът на Югозапада на https://www.facebook.com/Ирин-Пирин-Съборът-на-Югозапада-946703222103991

Снимки:
1. Децата ще имат свободата да творят в Детска творителница.
2. – 4. Музейни експозии и много занаяти ще бъдат представени на Събора.
Фото: © Фондация „Наследство в бъдещето“