Première Vision Paris
през очите на един денди


В шест необятно изчерпателни зали в експозиционния център на Париж - Вилпон протече със смразяваща пълнота поредното модно изложение Première Vision. Цялата премиерна визия би ви довела до странното състояние на един герой на Борхес от една негова новела, наречена "Фунес, паметливият".

Затова ще подходим идиосинкразно в жанра на нувел фешънабл, като не забравяме да ви уведомим, че и при това мое явление имах специално име и самоличност - по време на регистрацията и по силата на провидението ми бе връчен бадж, на който бе изписано Susanne Rohrmann, Studio Rohrmann, Danemark и надлежно заплатен от мен след паролата Мистър Меджик в Милано, той ми даде достъп до онези дискретни барчета, гдето се лееше шампейн…, без някой игнорант да ти брои чашите.

Тъй че моят път сред експозицията би могъл влажно да се нарече пътят на шампанското. Той ме отведе на партито на "Шигото проджект", концептуална група L'Eclaireur, благородно и по скаутски разпръснала бутици из Париж и Лос Анджелис. Там бях упътен от Kevin Le Roux, ослепително рус куратор в черно-бял раиран редингот, подкъсени панталони и обуща с будапещенско бомбе. Моделите, статуирани на внушаваща страхопочитание висота по краищата на щанда, бяха един вид паметници на еклектичното ърбън одеяние с фентъзи елемент, скаутски виц, японически мотиви и ресикъл-въображение.


Première Vision Paris през очите на един денди
Денди (вдясно) позира с дизайнер от Shigoto project


Бохемски аутфити, в които са вградени милитари елементи, странни вещи като тирбушони, които ми дадоха карт бланш и аз да се движа концептуално сред тях с моите стърчащи от джобовете сребърни лъжици, бутониери-вази и безброй монархически игли като един малко по-галантен, но не и старомоден скаут.

Японическите жакети от брокатоподобни платове бих облякъл начаса, защото в тях имаше и благородна ретроградност.

По време на лиезона бях впечатлен от млада дама с камбанообразно викторианско манто и шапка, каквато е носела и княгиня Клементина, ескортирана от млад скаут с пачуъркови панталони с тиранти, досущ като на пакостниците Макс и Мориц, от възрастна дама, сходна на руска графиня с бастон, декориран на фльорони с лакова живопис от многовероятен китайски произход и която бе така любезна да отсъди че моят бастон със сребърна глава на хидра е далеч по-елегантен.


Première Vision Paris през очите на един денди
Денди (вдясно) по време на партито на Shigoto project


Оттам дирята на шампанското ме отведе на щанда на Holland & Sherry, гдето също се бяха постарали да ми създадат подходящ мизансцен - освен ексцелентните платове и фотоси на овчици, така любезни да благотворяват да ни даряват с вълна, имаше и дузина хибридни смокинги и морнинг джакет-и, с какъвто аз благоволих да се явя на ден втори от изложението и кой би дръзнал да отрече тоз фешънабелен триумф. Темата бе "Маскарадът" и много симпатичен служител на фамозната фирма, облечен в шикарно каре на синьо и патешко жълто като персонален официант ми наливаше шампанско…


Première Vision Paris през очите на един денди
Денди (вляво) на щанда на Holland & Sherry


С просеко и пармиджано бях угостен и на щанда на Fratelli Tallia di Delfino, които ме сюрпризираха с фини материи във всички нюанси на синьото, от което аз по монархически подбуди преферирам bleu de roi.

Всъщност първия ден бях с блейзър с бели биета в този нюанс, което внушаваше доверие към мен и в тази достопочтена фирма. Да се не начуди човек как изобретеното от Дука на Уиндзор вечерно синьо продължава сезон след сезон да е моден хит…


Première Vision Paris през очите на един денди
Денди@Première Vision Paris


Première Vision Paris през очите на един денди
Денди@Première Vision Paris


И за финал на тоз репортаж, какво най-много ме впечатли? Безусловно шантунговите и крепонени сака на групата "Марцото". Ами нали наближава лято…

Отбегнах ревю на Луи Вюитон, защото предпочетох няколко професионални пози в кафе "Сара Бернар"… Voila!


Снимки: © Fashion.bg