"Креативни мислители" - Иновативна класна стая пропита с родолюбие


В ОУ "Димитър Благоев", Велико Търново, бе открит модерен училищен кабинет, наречен "Креативни мислители". Проектът е на "Сдружение Азбукари" и е на стойност 60 000 лв. Той е подкрепен от множество граждани и дарители.




"Вярваме, че в тази стая ще откриете смисъла на думи като чест, достойнство, шанс. Помнете, че възможност може да получи всеки, но успешен става само този, който е упорит в познанието", казват от сдружението.




На откриването присъстваха стотици деца, учители, преподаватели, студенти и гости от страната. В новата класна стая ще се преподават история, български език, изобразително изкуство, а за по-големите ученици - и икономика, финанси, специфични бизнес умения и лидерство.




Присъстващите на събитието изпяха заедно химна на България, а в небето полетяха стотици бели, зелени и червени балони - цветовете на националния трибагреник.



В изцяло модернизираната стая, всички ученици и преподавателят ще разполагат с лаптопи. Класическата черна дъска е заменена с интерактивна, която действа като компютърен екран, на който същевременно може и да се пише с маркер. С помощта на дъската ще се правят презентации на уроците. Според специалистите, подобен род иновативно обучение увеличава посещаемостта в класовете и ангажира самите ученици в по-активното усвояване на преподавания материал.

"Креативни мислители" е пример за генерална промяна на средата на обучение в българското образование. Проектът е образец за необходимостта от налагане на модерни технологии в процеса на обучение в патриотична атмосфера. "Креативни мислители" е мястото, което уважава усилията и достойнството на децата и даскалите за развитие на личностния им потенциал. Това е първият по рода си съвременен център на Възраждането. Тук просветителите с мъдрост и разум ще пробуждат духовните и националните ценности и идеали!", допълват от "Азбукари".

По време на откриването децата участваха в изграждането на многослоен портрет на Христо Ботев от хартия - детайл от първия скулптурно-архитектурен паметник в България.





"Убедена съм, че "Креативни мислители" е място, на което ще се раждат новите български възрожденци. Искаме да дадем възможност на всички ученици да бъдат равнопоставени в процеса на обучение и в същото време да развиват своите таланти. Нашите деца заслужават да имат модерни класни стаи, където да придобиват нови знания. Само чрез подобни иновативни проекти, които стимулират децата да надграждат познанията ще може да се подобри значително образователната сфера в България, заяви Цвета Кирилова, председател на "Сдружение Азбукари".



Обръщение към учениците направи и Петър Христов - основател и председател на Съвета на директорите на PMG Holding:


 


Амбицията на "Сдружение Азбукари" е да разпространява своята образователна инициатива и в други населени места.
Всеки може да стане част от добротворчеството и да подкрепи образователни проекти на организацията тук:
www.azbukari.org