Подкрепете болните от диабет

С крос в парка в подкрепа на хората с диабет тази година ще бъде отбелязан световния ден за борба със заболяването.

Подкрепете болните от диабет

Спортната инициатива ще се проведе на 15 ноември в Борисовата градина и ще бъде под надслов „<6” - крос в подкрепа на хората с диабет. Основното послание на организаторите е, че има по-малко от шест неща, които човек може да прави, за да поддържа кръвната си захар по-ниска от 6 /максималната референтна стойност, определена от СЗО за наличие на захар в кръвта/.

Участниците в кроса ще бъдат разделени в няколко категории за деца и възрастни, които ще избират между три основни трасета за бягане. Наградите ще бъдат раздадени чрез томбола, в която ще бъдат включени стартовите номера на всички участващи. Наградният фонд ще включва продукти, стимулиращи спортуването и физически активния начин на живот.

Целта е да се насърчи здравословния начин на живот, да се подчертае важността на физическата активност за заболяването и да се припомни, че по този начин диабет тип 2 може да бъде напълно избегнат. От друга страна, това събитие ще покаже, че хората, болни от диабет, не са различни от всички останали и не бива да бъдат дискриминирани.

Всички желаещи да се включат в Кроса да се регистрират в сайта на Асоциация „Диабет тип 2” (www.diabettip2.org) или на телефонната линия на Национална пациентска организация – 0700 10 515. Участие могат да вземат хората с диабет, техните семейства и всички, които ги подкрепят. Крайният срок за регистрация е 13 ноември 2015 г. Събитието се организира с помощта на Младежки спортен клуб „София-Европа“ и Национална пациентска организация.

БГНЕС