Заседналият начин на живот - причина за много болести

Заседналият начин на живот и липсата на движение са главната причина за епидемията от затлъстяване в Южна Корея, която през последните години отнема живота на все повече и повече корейци.

Това се казва в статия на Journal of Hepatology.

Заседналият начин на живот - причина за много болести

„Изводът е очевиден, нашите собствени столове и кресла бавно, но уверено ни убиват. Човешкото тяло по своята природа е приспособено към движението, за това не е учудващо, че заседналият живот оказва силно влияние върху нашата физиология. Въпреки наличието на множество лекарства, ние трябва да накараме пациентите да променят начина си на живот. Трябва да станем и да се помръднем от мястото, в пряк и преносен смисъл“, коментира Майкъл Тренел от Университета в Нюкасъл.

До този извод е стигнала група корейски лекари под ръководството на Сенхо Рю от Сеулския университет, наблюдавали живота на над 140 000 възрастни корейци, преминали през лекарски прегледи в периода от март 2011 до декември 2013 г.

Изучавайки резултатите на техните анализи, авторите на статията са открили, че 40 000 от тях /28%/ са страдали от така наречената мастна болест на черния дроб (NAFLD) – натрупване в клетките на черния дроб на аномално големи запаси от мазнини, което при липсата на лечение води до развитието на цироза и смърт. До неотдавна се смяташе, че това се случва заради развитието на диабет, нарушен метаболизъм и отравяния, но Рю и неговите колеги са разкрили още един механизъм за развитието на NAFLD.

Както показва анализа на данните, събрани по време на наблюденията на болните корейци, главната причина за мастната дистрофия на черния дроб не е нито диабета, нито проблемите с храненето, а заседналия начин на живот и липсата на физическа активност.

БГНЕС