НЕ на депресията

Хората, които ядат много риба е по-малко вероятно да бъдат депресирани, показва ново проучване на китайски учени.

Мъжете, чиито хранителен режим е богат на риба, намаляват риска от депресия с една пета (20%), докато жените намаляват опасността с 16 на сто.

НЕ на депресията

Изследователите предполагат, че омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, могат да променят структурата на мозъчни мембрани. Те могат също да променят активността на невротрансмитерите (химическите посредници), допамина и серотонина - двата химикала, за които се смята, че са замесени в чувството на депресия.

Висококачествените протеини, витамини и минерали, открити в рибата, също могат да помогнат за отклоняване на болестта. Яденето на много риба осигурява по-здравословна и питателна храна.

Учените продължават изследванията си в областта.

Депресията засяга приблизително 350 милиона души по света, като се очаква тя да стане втората водеща причина за лошо здраве от 2020 г., показват данни на Световната здравна организация.

Спазването на диета е призната като играеща важна роля в риска от развитие на депресия. Болестта може да се предотврати с редовна консумация на плодове, зеленчуци, риба и пълнозърнести храни.

БГНЕС