Шведски модел не може да си намери работа, защото модната индустрия я определя като "прекалено едра"


Шведският модел Агнес Хеденгерд, 19-годишна, разкритикува абсурдните стандарти на модната индустрия, които я определят като "прекалено едра".

Агнес е била подгласничка на победителката в издание на "Следващият топ модел на Швеция" (Sweden's Next Top Model), но казва, че е многократно отхвърляна по време на кастинги.

Във видео публикувано от Хеденгерд  в YouTube и Facebook тя споделя, че клиентите първоначално имат желание да работят с нея, но после бързо се отказват след като научат мерките и.


Шведски модел не може да си намери работа, защото модната индустрия я определя като


Агнес има Индекс на телесната маса 17.5, което се счита от експертите за поднормено тегло. Въпреки това се оказва, че трябва да бъде дори още по-кльощава, за да отговори на стандартите на модната индустрия.

Във видеото, което може да видите по-долу, момичето стои пред огледалото по бельо, посочвайки частите от тялото си, които са считани за "прекалено големи":


 


"Здравейте, казвам се Агнес и съм на 19 години. Работя като модел от 5 години, но към днешна дата, не получавам повече работни ангажименти, защото индустрията счита, че съм прекалено едра. Те смятат, че това (посочва тялото си) е прекалено голямо. Те смятат, че дупето ми е прекалено голямо, а бедрата ми - твърде широки. Според модната индустрия, не можеш да изглеждаш така - нужно е да си по-слаба. Контактувала съм с големи агенции и клиенти, които наистина искаха да работят с мен, но когато научат мерките ми - историята напълно се променя. Те казват: "О, не, твърде е едра! Трябва да влезе в по-добра форма! Няма да работим с нея. Не, не, наистина е ПРЕКАЛЕНО голяма!" И най-забавната част е, че моят Индекс на телесната маса е 17.5, а този, който специалистите препоръчват е около 19, но на мен продължават да ми казват, че съм прекалено едра. Целта ми с това видео е да покажа на всички, че голяма част от модната индустрия смята, че това е прекалено едро. Това твърдение е абсурдно и го мразя. Но вие обичайте себе си и не позволявайте на никого да ви казва нещо лошо за тялото ви. Мир", гласи съдържанието на видео съобщението.


Видеото на Агнес подчертава нарастващия натиск, който жените усещат относно външния вид, на който трябва да отговарят, за да се "впишат" в обществото. Въпреки че все повече модели +Size водят съпротива срещу тези стандарти, още дълъг път трябва да бъде извървян в тази посока.

Хора от цял свят изказват позитивни коментари към Агнес и я хвалят, че се е осмелила открито да заговори срещу вредната мания на модната индустрия за теглото и размерите на моделите.


* Вярвам, че предвид плашещата статистика за броя засегнати от хранителни разстройства жени (а и мъже!) в света, е абсолютно необходимо обществото да заеме гражданска позиция по поставения от Агнес въпрос и да не позволи "стандартите" на агенциите за модели да продължават да ни разболяват!


Малко статистика за хранителните разстройства:

  • Средно 1 на всеки 12 души във Великобритания страда от някаква форма на хранително разстройство;
  • Само в САЩ, 20 милиона жени и 10 милиона мъже (!) страдат от хранителни разстройства (анорексия, булимия и хиперфагия/системно преяждане);
  • По официална статистика над 200 000 души страдат от хранителни разстройства в България, а в действителност броят им е над 400 000;
  • Счита се, че у нас от анорексия се разболява по 1 девойка на всеки 250;
  • Статистиката в Италия показва, че заболелите от анорексия са около 70 000. 18% от тях не оцеляват;
  • Петима млади хора на хиляда ще се разболеят от анорексия тази година и две момичета на сто ще се разболеят от булимия;
  • За последните десет години броят на заболелите от анорексия се е увеличил с 66%;
  • Хранителните разстройства най-често засягат образовани, интелигентни, емоционални жени на възраст между 20 и 35 години, но случаи се срещат във всички социални и етнически прослойки, при хора на всякаква възраст и от двата пола;
  • Повече от половината жени подлагащи се на диета твърдят, че искат да отслабнат, защото подражават на лица, наложени от медиите!


Снимка: instagram.com