Любопитно: Писмо в бутилка открито в морето след 108 години


Сещате ли се за романтичния и прочувствен филм от 1999 година "Писмо в бутилка" с участието на Кевин Костнър и Робин Райт Пен? Ако обичате истории за любовта и предизвикателствата на съдбата, а сте пропуснали продукцията - насладете и се!

Историята, която ще ви разкажем днес обаче е доста по-различна, но не по-малко вълнуваща.

Най-старото писмо в бутилка бе открито след прекарани 108 години в морето.


Любопитно: Писмо в бутилка открито в морето след 108 години


Мариане Винклер, пенсиониран пощенски служител, била на почивка, когато съзряла необичайно изглеждаща бутилка, плуваща край германския остров Амрум. Тя разказала пред местен вестник, че вътре в бутилката от чисто стъкло имало само бележка с надпис "Счупи бутилката!".

"Съпругът ми Хорст внимателно се опита да извади съобщението от бутилката, но нямаше никакъв шанс, така че ни се наложи да направим, както беше казано", казва Мариане. Когато семейството стигнало до писмото се оказало, че то съдържа послание на английски, немски и холандски. Искането, отправено към намерилите шишето хора, било да отбележат някъде къде и кога точно са открили шишето, преди да го върнат обратно на Морската биологична асоциация в Плимут. И авторът допълнил, че който и да направи това, ще бъде възнаграден с един шилинг.

След като шишето било отнесено в асоциацията, служителите открили, че бутилката е една от 1 020-те пуснати в северно море между 1904 и 1906 година, като част от проект за изследване на морските течения. Повечето бутилки били върнати до няколко месеца. Спазвайки обещанието си, от Асоциацията изпратили един шилинг награда на семейството, открило посланието в бутилката.

Сега се очаква решението на Книгата на рекордите Гинес дали ще признае, че откритието е най-старото писмо в бутилка. Досега рекордът се държи от бутилка, извадена от морето след 99 години.

БГНЕС