Празник на домата

Почти няма човек, който да не консумира домати. Според проучване, българите изяждат по 40 килограма средно на година. Днес, червеният плод, чества стоя празник като тази дата е избрана от Министерството на земеделието в САЩ.

По този повод, компанията за онлайн поръчки на храна foodpanda, подбра любопитни и полезни факти, които незнаете, за доматите.

Празник на домата

Българите са увеличили потреблението на домати с 30% през последните 20 години (най-вече в обработени форми - на сок, кетчуп или сготвен). Доматите са много здравословни, но техните листа са токсични. В 93% от американските домакинства, където се развива градинарство, се отглеждат домати. Най-големите производители на домати в света са Китай, следван от САЩ, Турция, Индия и Египет.

Произходът на доматите се счита, че е от Перу. Доматите идват в Европа през 1500 г. като французите ги наричат "ябълката на любовта.", а "ябълката на рая." Познати са 25 000 сорта домати, като отделни негови братовчеди са патладжана, картофите, червения пипер.

Най-тежкият домат е измерен през 1986 г., и тежал 3.51 кг. Доматът е плод. Официалната напитка в Охайо е доматеният сок. В Италия се провежда борба с домати, където се събират над 30 000 участници. 45 държави в света организират доматени фестивали.

БГНЕС