Бяло вино - кой сорт с коя храна се консумира

През лятото бялото вино е най- консумираното от трите вида основни вина - червено, розе и бяло.

Разнообразието на бели вина идва от големия брой разновидности грозде, методите за производството на вино, както и съотношението на остатъчната захар.

Бялото вино съществува в продължение на най-малко 2500 години, съобщават от международната компания за онлайн поръчки на храна foodpanda. Днес са ни познати сухи и пенливи бели вина, които се съчетават с различни храни. Ето с какво да консумираме бялото вино, така че да си доставим пълно удоволствие.

Бяло вино - кой сорт с коя храна се консумира

Шардоне е най- популярният вид бяло грозде от 90-те години насам. Франция, Австралия и Калифорния (САЩ) са основните производители. Това пенливо вино е подходящо да се консумира с морски деликатеси и по- специално сьомга, както и с пилешко месо.

Совиньон Блан се отглежда предимно в района на Бордо (Франция). Обикновено има лек билков или плодов привкус. Универсално е при консумация на птиче месо и салати.

Семийон е вино с предимно смокинов характер. Поднася се с миди и паста с морски деликатеси.

Мускат е сладко вино, което е добре да бъде консумирано самостоятелно, без храна. Но все пак може да го сервирате с плато плодове - предимно цитрусови.

Пино Гриджо е универсално вино, което основно може да бъде консумирано с тайландски ястия или пикантни китайски блюда.

Гевюрцтраминер - този вид не е особено популярен в България. Много ароматно вино, което се съчетава с червени меса- телешко, свинско или колбаси. Произвежда се основно в Елзас (Франция).

Ризлинг - Киселинността му го прави чудесна добавка към японски храни, риба тон и сьомга. То е много по - леко от Шардоне, но популярно сред любителите на вина както в Германия, така и във Франция.

БГНЕС