18 юни - Международен ден на сушито

Днес е международният суши ден. 18 юни е официалният ден, в който празнуваме една от най-облагодетелстваните кухни по света. Суши винаги се класира в топ 5 на най-поръчваните храни. По този повод foodpanda, подбра няколко любопитни факти за тази обичана храна.

18 юни - Международен ден на сушито

Суши с риба "фугу", една от смъртоносните риби в света. За да бъдат сертифицирани за работа с нея, готвачите трябва да преминат много строго обучение, което включва и яденето на тази риба.

Суши е измислено през 4000 г.пр.н.е. в Китай като метод за консервиране на храна. Сушито, което познаваме в сегашния му вид е измислено от Ханая Хохей през 19 в. Противно на общоприетото вярване, суши означава оризов оцет със захар и сол, а не сурова риба. Суши рулата са били евтина храна. Днес има над 61 000 суши ресторанта по света.

Калифорнийските рулца са американско изобретение от 1970 г. и дава началото на термоядрения синтез на суши. Всъщност, португалците откриват темптурата. В продължение на векове е имало закон, гласящ, че императора не може да яде "фугу", заради риска от отравяне.

И един съвет от нас. Когато консумирате различни видове суши, първо започнете с по-светлите на цвят към по-тъмните.

БГНЕС