13 юни - Световен ден на плетенето на открито


Казват, че плетенето е най-важното постапокалиптично умение и точно то би ни спасило при една тотална катастрофа. С доста по-прозаични мотиви милиони жени, а и немалко мъже, плетат - за удоволствие, за задоволяване на потребности от топли уникални дрехи, за успокояване.


13 юни - Световен ден на плетенето на открито


Говори се, че плетенето е новата йога, а сред поддръжниците на релаксиращото му действие е дори самият Гладиатор - актьорът Ръсел Кроу.

Плетенето е индивидуално занимание, но от 2005 година то има своя социален "прозорец"- денят 13 юни, в който всеки е добре дошъл с куките или обръча си и кълбо прежда да дойде и да поплете заедно с останалите.

Традицията е сравнително млада - само от 10 години, разпространи се бързо по света и намери своите запалени поддръжници и в България. В София мястото за плетене на открито е в Княжеската градина, в Пловдив - в Дондуковата, във Велико Търново - на Улицата на занаятите. Тази година ще плетат на открито и в Разград, Благоевград, Стара Загора и в други градове и села.

Само наглед плетенето е статично занимание. То сплотява хората и около редица благородни каузи. И у нас има вече групи на плетачки във Фейсбук, които изработват изделия за продажба, като средствата отиват за подпомагане на няколко болни деца. Има групи, които плетат шапки и шалове за бездомни, за деца от домовете. Старо като света, умението е жизнено, защото интересът към него като хоби расте, а в съвременността то се вписва наред с приложните изкуства.


БГНЕС