Още ползи от хрупането на ядки

Приемането на шепа ядки всеки ден може да намали значително риска от ранна смърт.

Това показва проучване на университета в Маастрихт, цитирано от Би Би Си. Според него има 23% по-малък шанс от смърт при консумация на най-малко 10 грама ядки по време на 10-те години, в които то е било провеждано.

Още ползи от хрупането на ядки

В него участие са взели повече от 120 000 холандци на възраст между 55 и 69 години, които са предоставяли информация за храненето и начина си на живот от 1986 г. до 1996 г.

При консуматорите на ядки е бил отбелязан по-малък риск от смъртност заради рак, диабет, респираторни и невродегенеративни състояния в сравнение с останалите участници. Най-много отслабва рискът от невродегенеративни състояния – с 45%, следван от респираторните заболявания – 39% и диабет – 30%.

Ядките са особено полезни, тъй като съдържат различни видове витамини, фибри, антиоксиданти и други биоактивни компоненти.

БГНЕС