Още една абитуриентка с рокля с български шевици

Силвия Читакова, възпитаничка на ПМГ „Никола Обрешков", напомни за народното творчество на абитуриентския си бал, който се състоя на 24 май.

Още една етно абитуриентка, този път от Казанлък

Роклята е изработвана в продължение на 2 месеца, тъй като шевиците по нея са ръчна изработка. Необикновената рокля е изработена от лен, а мотивите по нея са дело на Силвия.

С тежката задача в началото се заела възрастна жена от Голямо Дряново. Тя обаче не завършила бродирането и се наложило Силвия да потърси друга бродировачка. Открила я в лицето на Адиле Црънкова от казанлъшкото село Копринка. Жената старателно бродирала цветните мотиви по ленената рокля на Силвия, извезани в 4 основни цвята - зелено, червено, жълто и черен контур.

Още една етно абитуриентка, този път от Казанлък

С бродерия е и автентичният колан с пафтите, който краси снагата на Силвия. Бижутата, с които се окичи на бала абитуриентката - арт обици и гривна, са на майка й.

Цялата етно рокля от естествени материали е ушита майсторски от съседка на момичето - шивачката Лиляна Вълчева, която първо накроява парчетата, а след избродирането им ги събира в красив и уникален тоалет.

Прическата на Силвия бе семпла и изцяло в духа на целия тоалет.

Още една етно абитуриентка, този път от Казанлък

Решението Силвия да се облече по този начин за бала е логично: то е част от жизнената философия на момичето, което определя себе си като "еко човек". За роклята обаче вдъхновението е подкрепено и от нейната майка и семейството й като цяло. Живеем просто, семпло, обичаме естествените неща, разказва абитуриентката.

Още една етно абитуриентка, този път от Казанлък

Източник: Darik news