Любимото грозно животно на София

София избра своето любимо грозно животно. За титлата се бореха 5 претенденти – зелената крастава жаба, пеперудата Lignyoptera Fimidara, прилепът подковонос, медицинската пиявица и белоглавият лешояд.

Всеки един от номинираните имаше свой защитник в лицето на няколко млади учени. По време на "пледоариите" зрителите научиха любопитни факти - че пеперудата Lignyoptera Fimidara не може да лети, че прилепът подковонос ражда малките си са с главата надолу и че популацията на белоглавия лешояд в България постепенно нараства.

Резултатите бяха обявени от зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов и организаторът на събитието Любов Костова. Най-много гласове събра белоглавият лешояд, който бе обявен за любимо грозно животно на столичани. На второ място се нареди прилепът подковонос, на трето - медицинската пиявица, а четвърто и пето място заеха съответно краставата жаба и пеперудата Lignyoptera Fimidara.

Любимото грозно животно на София

Инициативата за любимо грозно животно идва от Великобритания, като неин автор е Саймън Уот. Неговата философия е, че по-неугледните животни са неоснователно пренебрегвани за сметка на по-красивите. София е първият град извън пределите на Великобритания, който вече си има свой "любим грозник".

БГНЕС