Българските деца и интернет - възможности и рискове


Над 90% от българските деца ползват интернет всеки ден, според проучване сред семейства с деца на възраст 9-16 години в 25 европейски държави.

Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов при откриването на кръгла маса за защитата на децата в интернет пространството. Изследването установява, че българските родители са сред най-интересуващите се от онлайн контактите на своите деца.


Българските деца и интернет - възможности и рискове


Новото поколение ползва все повече смартфона като устройство за достъп до световната мрежа и контролът от страна на родителите става все по-труден, добави заместник-министърът. По думите му, ролята на семейството и институциите сега е да научат децата за опасностите, които крие Интернет, за начините да реагират на рисковете и да регулират поведението си в мрежата. "Те трябва да знаят, че възможностите вървят ръка за ръка с рисковете", каза още Валери Борисов, съобщиха от МТИТС.

Няколко инициативи на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията през тази година са насочени към изява на творческия потенциал на децата и младите хора.

Преди дни приключи конкурсът за детска рисунка на тема "Технологиите, които ме свързват със света". Победителите ще получат своите награди през юни, съобщи заместник-министър Валери Борисов.

По инициатива на министър Ивайло Московски предстои да бъдат обявени още два конкурса.

Първият е на тема "Номинирай приятел или съученик за ИТ постижение". Състезанието е за деца и младежи на възраст между 15 и 26 години, които са създали авторски компютърни програми или изобретение.

Втората възможност за изява е конкурс за есе на тема "Какво ми дава и какво ми взема Интернет", насочен към ученици до 12 клас. И двете състезания са част от проявите, посветени на 150-годишнината от основаването на Международния съюз по далекосъобщения.


Източник: БГНЕС