Българка предлага 8-ми март за Празник на Жената

Българка предлага 8-ми март за Празник на Жената8 март - това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

За много от по-възрастните, тази дата е била известна като "Ден за солидарност с жените работнички в заводите и в селското стопанство" - почти нищо от сегашния му контекст.

За първи път Денят на жената се отбелязва на 23 февруари, 1909 година, по идея на Американската социалистическа партия. Условно датата 8 март се свързва с годината 1857 година, когато се случва първата масова протестна проява на жени работнички от Ню Йорк.

За първи път през 1921г. българката Ана Маймункова /по-известна и у нас като Ана Май/ предлага Международния ден на жената да се отбелязва винаги на 8 март. Целта е това да бъде Международен ден за равноправие между мъжа и жената. Идеята е дадена на Втората конференция на жените комунистки в Москва през 1921г.

До средата на 50-те години, той не се празнува официално, но след това става официален празник за жените, като постепенно губи политическата си обвързаност и променя смисъла си.

Източник: NewAge.bg