Първото по рода си Шоколадово изложение в България

Опашки от желаещи се извиха още преди да отвори врати първото Шоколадово изложение в България. Едно от най-сладките събития в последните 20 години покани хората, които искат да осъществят шоколадовите си мечти.

Първото по рода си Шоколадово изложение в България

Любопитните посетители чакаха търпеливо пред столичен хотел, където два етажа са завладели изложителите, които имат една от най-сладките работи на света. Те са около 30, а разнообразията от шоколад, които могат да се вкусят са над 300. Сред тях главния герой е шоколадът, който гали небцето освен с познатия вкус на какао и с други интересни комбинации. Така любителите на бирата могат да опитат дори бирен шоколад, чийто вкус на алкохолната напитка се усеща много нежен. Интересна е и комбинацията при шоколадови изкушения с карамел и морска сол. Разбира се има всякакви видове черен, млечен, бял шоколад, с ядки или кремове.

Първото по рода си Шоколадово изложение в България

Първото по рода си Шоколадово изложение в България

Сладкото изкушение, чиято история някои изследователи датират от преди цели 1500 години, е бил толкова скъп в един момент от историята си, че пиратите са могли да заменят какаовите зърна за същото количество сребро (че дори и злато). Сега разлика в цената има, в зависимост от качеството и количеството на шоколада.

Първото по рода си Шоколадово изложение в България

Първото по рода си Шоколадово изложение в България

И понеже хубавият шоколад е и истинският, попитахме експерт по шоколада как се разпознава той. За познавачите това не е трудно, те винаги могат да го различат, за нас - обикновените любители, единственият начин да разберем ядем ли качествена сладост е във вкуса. Така, ако шоколадът е изкуствен ще се стопи малко по-бавно в устата, заради растителните мазнини в него, а ако е истински - той веднага се топи и остава по небцето. Това ни разказа Христо Коев, който е търговски представител в една от фирмите изложители. Те са представители на най-големия завод в Италия за производство на суровини за сладкарство и днес за изложили само тези от тях, които са шоколадови. Младият мъж е категоричен, че у нас се търси истински шоколад и то най-вече от по-големите сладкарски производители.

Първото по рода си Шоколадово изложение в България

Иван Иванов, който е един от организаторите на шоколадовото изложение, сподели, че шоколадът е деликатес, който се харесва на всички, но най-вече на жените. Неговият отговор на въпроса защо жените е свързан с чувствата.
"По-тъжни са от нас мъжете и трябва да се веселят повече, а с шоколада се натрупва и радост", каза той.

Първото по рода си Шоколадово изложение в България

"На мен ми се иска да вярвам в това, че ядем шоколад, за да си доставяме удоволствие и смятам, че това е един допълващ елемент към нашите щастливи момент", каза Боряна, която е изложител. Тя се радва на клиенти, които купуват шоколади за сватби, кръщенета - най-хубавите моменти в човешкия живот. На щанда на Боряна се предлагат белгийски, испански и холандски шоколад на фирми, които са с много високо качество, което според нея е достъпно за българите.

Не само любовта към сладкото, но и професионалния, все още прохождащ интерес води на изложението Радосвета и почти 5-годишната й дъщеричка. Малката госпожица без колебание каза, че обича шоколад, но не е така категорична за това дали мама, й разрешава да яде толкова, колкото иска. В момента, в който питаме за ограничението момичето поглежда с хитра усмивка майка си и скоро става ясно, че понякога си похапва тайно. Самата Радосвета призна, че себе си също се опитва да ограничава, но това е трудно и почти невъзможно. "Това ми е страст", категорична е жената.

Първото по рода си Шоколадово изложение в България

Навярно знаете, че какаото освен вкусно е и полезно не само за душата, но и за тялото. То има свойството да хидратира клетките, да ги освежава, да ги регенерира, обясни доц. Стефка Тепавичарова. Тя ръководи лаборатория в БАН, част от която се занимава с иновативна дейност. Те са разработили около 120 продукта, но на изложението са заради серия, която включва шоколад. Учените казват, че продуктите с комбинация на луга, шоколад, кафе, канела и хиалуронова киселина действа за подмладяване на кожата и за балсам за душата.

Шоколад! Почти няма човек, който да не обича това сладко изкушение!

Източник: БГНЕС
Снимки: facebook.com