Вивиан Уестууд създаде корица за ново издание на "Алиса в страната на чудесата"


Новото издание на романа отбелязва 150-годишнината от първата поява на фантастичната история за малката Алиса на Луис Карол и включва оригинални илюстрации на Джон Тениъл от първото издание (от 1865 година).

Британската дизайнерка Вивиан Уестууд е работила заедно с издателска къща Vintage Classics за пускането на пазара на специалното издание на Алиса в Страната на чудесата.

Уестууд, чиито дефилета често са били вдъхновявани от творчеството на Карол, казва, че често вижда света през огледалото (на английски Through the Looking-Glass, както е името на втората книга за Алиса - Алиса в Огледалния свят).


Вивиан Уестууд създаде корица за ново издание на Алиса в страната на чудесата


"Книгите за Алиса са толкова интересни за четене. Карат те да повярваш, че можеш да попаднеш в паралелен свят - или че светът, който си мислим, че познаваме, всъщност отразява начина, по който сме програмирани да го виждаме", коментира дизайнерката.

Дизайнът на корицата е вдъхновен от пъстрия десен на разноцветни ромбчета (Harlequin), който е отличителен за марката още от 80-те години на ХХ век.


Информация: South China Morning Post
Снимка: viviennewestwood.com