Изцяло в бяло - поле за творчески изяви


Изоставен мотел в Лос Анджелис бе боядисан изцяло в бяло. Гигантската скулптурна композиция ще станe поле за проектиране на мисли и желания. Французинът Винсен Лемуру (Vincent Lamouroux) спечели със събитието одобрението на жителите на града, а композицията се казва "Проекции".


Изцяло в бяло - поле за творчески изяви


Няколкостотин души присъстваха в неделя на откриването на "Проекции" на ъгъла на Сънсет булевард и Бейтс авеню, заради което наричат мотела "Бейтс", изоставен от над десет години.

Освен мотела "Пасифик сънсет", варосани бяха дори оградата, тревата и някои от палмите.


Изцяло в бяло - поле за творчески изяви


В продължение на две седмици творбата предизвика много реакции в социалните мрежи и в местната преса, както и вдъхновение сред минувачите в тази част на Сънсет булевард.

"На Сънсет булевард, където всичко е направено, за да хваща окото, бялата сграда се превърна в най-видимата от всички. Забравихме всички билбордове и светлинните реклами, заради малко демонстративната архитектура, която, изглежда сякаш е избягала от сън", казва Никола Либърт от бутика Please do not enter, който продуцира инсталацията.

Тя ще бъде поддържана в това състояние две седмици, преди да бъде оставена на времето, мръсотията и обратно на уличните артисти.

"Тя може да стане лесна плячка и дори мечтана цел за всички художници, които рисуват на улицата. Ще я пазим 15 дни, а след това я връщаме в публичното пространство и да правят това, което могат", казва Лемуру.


Изцяло в бяло - поле за творчески изяви


* Смятаме, че идеята е много добра и може да бъде заимствана и у нас, където има значителен брой изоставени рушащи се сгради, които биха могли да бъдат обезопасени и превърнати в "платна", даващи творческа свобода на художниците и красящи българските градове!


Източник: АФП
Снимки: © Eugene Garcia/ЕПА/БГНЕС